Rödvin och glögg ligger i skåpet och igår svängde jag förbi Bolaget och snodde med mig (ja, ja, jag betalade) en flaska Lysholm Linie Akuavit, jäkligt gott norsk brännvin
Men den svenska lastbils-producenten har faktiskt lagat en alldeles utmärkt kokbok med rätter från hela världen, här hittas Norsk torsk, Dansk rödgröt, falafel från Israel och Nasi Goreng
Jag hittade både denna variant och den vanliga såsen här på denna blogg, där hon fått tipset i kommentarerna längst ner av en tjej som hade en enklare variant av sås, kallades tydligen då norsk smörsås, och den var inte jag sen på att testa
Ringerikspotatisen ( norsk) eller Amadine potatisen låter du ha kvar skalet. Bryn i kastrullen du skall koka såsen några skalrester av rotsakerna och häll därefter över rödvinet, viltfonden och vatten
Kristina skinkan är helt enkelt en Norsk skinka, en produkt som är saltad och lufttorkad, men man kan lika gärna använda kallrökt renstek, rostbiff, basturökt skinka osv, och i den rullar man in en liten mängd stekta kantareller
½ l rödvin. 600 g rostbiff av älg100 g källarlagrad seterost, eller en Goudatypom man inte har tillgång till en Norsk seterost. 1 st röd lök i skivor3 st soltorkade tomater skurna i små tärningarSvartpepparApelsininkokta kålroten1 st mindre kålrot skuren i 1x1 cm stora tärningar2 dl apelsinsaft1 msk socker2 msk smörVattenPalsternackpuren8 st palsternackor1 msk smör½ dl tjock gräddeSalt och peppar1 tsk finskuren färsk timjanViltsåsen2 dl grönsaksfond1 dl viltfond½ l rödvin1 msk socker6 st krossade enbär4 st krossade Tallkottkärnor1 msk smör1
Vi sitter på en av det färjor som trafikerar mellan holmarna ute på det norska havet, en färja som går mellan ett antal öar och fastlandet, ett område som är bättre känt som Vegaöarna och ingår i Unescos världsarvslista
Bryn därefter grisrullen i en het stekpanna med lite smör tills den fått en gyllene färg, tag den av värmen och pensla nu rullen med en matsked senap utblandat i lite balsamvinäger, häll på i stekpannan ca 1 dl rödvin och ha i några små skalade hela rödlökar, detta blir sedan till den sås vi skall montera till anrättningen. 1-2 skivor lufttorkad skinka, Jag har valt en Norsk lokal skinka som kommer från en kommun som heter Stranda i Sogn och fjordane, den skinkan lär du inte få tag på i varken Sverige eller Finland så då kan du lika gott använda en annan för dig lokal skinka eller rätt och slätt använda en Parma skinka, du väljer själv
Jag hittade både denna variant och den vanliga såsen här på denna blogg, där hon fått tipset i kommentarerna längst ner av en tjej som hade en enklare variant av sås, kallades tydligen då norsk smörsås, och den var inte jag sen på att testa
En norsk släkting till den franska Comtén kan man säga.  Sötman ifrån marmeladen gör det svårt med rödvin till men utan marmeladen passar det utmärkt med ett glas Ravenswood Zinfandel till