½ flaska rödvin. Marockansk köttgryta "tagine" med saffranscouscous (5 portioner)1 kg lammstek eller nötstek (jag använde "karjanlanpaisti" kött som är 50% nöt och 50% gris)(1 burk kikärter)1 burk hela tomater3 msk tomatpyré2 köttbuljongstärningar½ flaska rödvin½ l vatten2 lökar6 klyftor vitlöken rejäl bit riven ingefära3 morötter2 lagerblad150g kärnfria skurna dadlar(russin)korianderpistage eller pecannötterFör kryddblandingen
Jag tänkte dock att vi firar in mitt nya liv som bokföringsproffs med en finfin rödvinssås som jag gjorde till påskhelgens svamp och nötstek (som har blivit en riktig högtidsfavorit hemma hos mig)
Vinättikan kan i båda fallen skiftas mot rödvin. Om du använder rödvinsättika i marinaden har den en viss tendens att ge såsen litet blekröd färg, särskilt om den kombineras med grädde
Gnid in ca 1½ kg benfri nötstek (jag hade ytterlår hemma) med en kryddblandning bestående av. Lägg i en ugnsfast form eller gryta, häll på 2 dl rödvin och sätt på locket. 3 burkar krossad tomat2 dl rödvin2 burkar med bönor (jag hade stora vita bönor hemma)2 hackade röda & gröna chili's2 hackade paprikor2 hackade lökar3-4 klyftor finhackad vitlök3-4 msk tomatpuré. 2 dl rödvin
Till kvällsmat blev det nötstek, fyllda tomater och hemmagjord bea-sås. Senare på kvällen var det soffhäng som gällde, även där vart det ett glas rödvin och även lite småplock i form av en ölkorv, några inlagda vitlöksklyftor och inlagda gröna oliver innan det var tack och gonatt