1 stor, färsk majskyckling - brukar väga mellan 1,3 - 1,7 kg ca1 lime - rivet skal och saft3 msk italiensk salladskrydda - jag tog min grovskurna favorit från The Spice Tree2 - 3 vitlöksklyftorSås
1. Skala och klyfta palsternackorna. Riv skalet av citronen. Bryn smöret på spisen, när smöret har skiftat färg till gyllenbrunt och du känner en nötaktig doft som påminner om kola är smöret klart
Servera med kokt potatis, grön sparris, vinbärsgelé och pressgurka 1 st majskyckling. Salta och peppra kycklingen runt om och bind upp den med bindgarn
1 hel majskyckling. Koka upp vatten, salt och kryddor och låt svalna • Skölj kycklingen och lägg ner i lagen • Låt stå kallt i minst 12 timmar • Blanda smör, vitlök, saft och skal från apelsinen, salvia och kryddor till ett kryddsmör • Ta upp kycklingen, torka av och smörj in med kryddsmöret • Lägg i en ugnssäker form och häll över vin och fond • Grilla i ugnen tills innertemperaturen är 82 grader – använd termometer intill benet • Ös ofta med skyn som hamnar runt om • Sila ner skyn i en kastrull och låt kycklingen vila • Reducera skyn så att den blir lite tjockare, skeda bort fettet och smaka av med mer apelsinsaft och eventuellt honung • Tranchera kycklingen i filéer, lår och vingar – glöm inte den lilla filén på ryggen • Servera i djupa tallrikar med sås och en fräsch grönsallad eller rotselleripuré till
Idag blev det grillad majskyckling och den urgoda primörsallad som grannen S hade gjort till Valborg (med några små ändringar i receptet, ärtskott glömde jag t