Och skippa kvargen - hemligheten bakom riktigt saftiga lussebullar är att inte göra degen för torr. Det bakades surdegsbröd, pepparkaksdeg, saffransfudge med pistagenötter, tryffel med calvadoscreme & chili, rocky road och fantastiska lussekatter
Fram till för ett par år sedan bakade jag alltid lussekatterna med kesella/kvarg, eftersom man då använder mindre smör och bullarna blir litet mindre onyttiga
Bakade lite mumsiga lussekatter idag, det är ett måste till lucia. 250 g kesella/kvarg , gärna med vaniljsmak. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter
Just nu är det dessutom en diskussion om kvarg ska var i lussekatterna eller inte - jag går på intelinjen men har vaniljyoghurt och lite grädde i mina istället för mjölk
Lägg lussekatterna på ett bakplåtspapper. Pensla lussekatterna med den uppvispade ägg/saltblandningen. Dela degen i 20 bitar och forma lussekatter. 125g Lätt Kesella 1 % fett mager kvarg
Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Idag, kära vänner, kan jag stolt meddela att jag bakat för första gången Lussekatter/bullar i mitt liv – och dom blev så otroligt goda, fluffiga och saftiga
Lägg till kvarg/kesella, saffran och lönnsirap var för sig och rör om väl. Även om det mest är ett vuxenjobb att göra degen så kan mindre småbarn forma sina egna lussekatter