Rör ihop den smälta chokladen med äggulesmet och likör. 100 g hasselnötter 200 g mörk choklad 4 ägg 4 msk socker 2 dl vispgrädde 2 dl turkisk yoghurt 2 msk mandel- eller nötlikör, t ex Amaretto eller Frangelico 100 g vit choklad 1 dl minimarshmallows (alternativt klippta stora) 1 dl grovt krossade maränger Rosta hasselnötterna i ugnen i 200 grader tills de fått lite färg och börjar dofta. 1 vaniljstång 4 ägg 1/2 dl socker 5 dl grädde 1 nypa salt 100 g mörk choklad 1 1/2 dl sött dessertvin (t ex marsala eller sherry) 3 dl hallon eller blandade bär (frusna går bra) Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna med knivspetsen i en skål
Glassen på toppen kan ersättas med vispad grädde, gärna spetsad med en aning konjak eller likör. Några stänk portvin eller sherry i en fruktsallad ger pikant brytning
Du kan också använda någon likör, t ex cointreau eller vit curacao. Om du väljer att servera moussen i en urgröpt melon kan du göra rätten litet finare genom att dränka in melonskalet med vin - antingen ett torrt vitt vin, portvin eller torr sherry
Tillsätt hälften av sherryn eller likören och den avsvalnade, smälta chokladen. Stjälp upp kakan på ett galler och ställ en tallrik under, häll den resterande sherryn eller likören jämnt över den ljumma kakan
Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka. Servera kladdkaka med yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt
Lägg dem i en skål och dränk in dem med rom, marsala eller någon likör eller madeira eller sherry. DAGENS RECEPT 13-07-03MARIES JORDGUBBSTRIFLEDet finns många variationer på trifle, en gammal engelsk dessert