Levain recept

Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Ingredienser. 300 g (3 dl) Vetesurdegsgrund 6-7 dl Ljummet vatten 800 g (15dl) Vetemjöl special (ej fullkorn)20 g Havssalt2-6 isbitarGör så här
Levain - ett franskt surdegsbröd

Levain - ett franskt surdegsbröd

Levain är ju det franska ordet för surdeg så brödet är helt enkelt ett ljust surdegsbröd. Ja, då var det dags för ytterligare ett surdegsbröd ☺
Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Ingredienser Portioner. 2 bröd Dag 1, kväll 100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl) 150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl) 150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl) Dag 2, morgon surdeg från gårdagen 500 g vatten (500 g = 5 dl) 10 g jäst 800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl) 1 msk salt (1 msk = 20 g) neutral olja t ex rapsolja Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad 2 valfria frukostprodukter 10
Stureby levain

Stureby levain

Det handlar om brödet ovan – en variant på min egen variant av Saltå Kvarns levainbröd. STUREBY LEVAINReceptet blir två jättestora brödTid
Stureby Levain

Stureby Levain

Ja det kommer blir fler brödbak på levain framöver, vill testa att baka ett lite grövre bröd också. 600 gram (8 dl) av Levain,  surdegen du gjort på vildjäst600 gram (10 dl) vetemjöl special400 gram (4dl) lljummet vatten20 gram ( 1 msk) saltBlanda alla ingredienser utom saltet och kör i den degblandare i 8 minuter,5 minuter på låg hastighet och 3 minuter på lite mer fart,  tillsätt saltet och kör ytterliggare 3 minuter
Rostad levain med rökt lax, pocherat ägg och Hollandaise

Rostad levain med rökt lax, pocherat ägg och Hollandaise

Där var det naturligtvis gott, men denna variant på levainbröd blev ännu godare. Rosta levainskovorna i lite olivolja, lägg på den rökta laxen, det ljumna pocherade ägget och avsluta med hollandaisesåsen
Levain

Levain

Idag blev det nybakt Levainbröd till frukost. Sugen på att baka, titta in på receptet här

Solhaga levain – helt utan jäst

Solhaga levain är vårt vita surdegsbröd som vi bakar helt utan jäst. En kompis till mig hade serverat det till några vänner som absolut inte trodde på att det var jästfritt
Levain

Levain

Det var dags för ett Levain igen, kände jag. Det är nästan på pricken ett år sedan jag bakade det senast - tiden går ju så hiskeligt snabbt

DURUM+ LEVAIN = GOTT

Levainen är färdig för att användas. DURUMLEVAIN. 450 g levain. 450 g levain.  . Igår svängde jag ihop en deg med den tillsammans med durum & vete
Levain

Levain

Samtidigt som jag bakade valnötsbröd gjorde jag Levain baguetter. LEVAIN BAGUETTER (3 baguetter). Även dessa fick en krispig yta och var saftiga och luftiga