Lergrytebröd recept

Lergrytebröd

Lergrytebröd

När jag var barn och tonåring gillade jag inte hembakat bröd, på den tiden gällde bara Skogaholmslimpa för min del
Lergrytebröd med okara

Lergrytebröd med okara

Ingredienser. 15g jäst (för matbröd). 500g vatten. 1½ msk agavesirap. 1 msk fiberhusk. 3 dl okara (restprodukten som finns kvar i silduken efter att du har gjort sojamjölk)
Grovt bröd i lergryta

Grovt bröd i lergryta

Lergrytebröd. Har haft en lergryta, en Römertopf stående i skåpet i många år utan att den har kommit till användning, har aldrig kunnat bestämma mig för om jag vill ha den till brödbak eller till matlagning
Bröd i lergryta

Bröd i lergryta

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honung, 2 msk olivolja, salt och vattnet. Rör tills allt löst upp sig
Lergrytebröd

Lergrytebröd

Lägg lergrytan i blöt över natten. Olja in både neder- och överdel med tex olivolja. Smula ner 50 g jäst i degblandare
Lergrytebröd

Lergrytebröd

Lergrytebröd50 g jäst4 1/2 dl vatten1/2 dl olja1/2 dl psylliumfrön (eller linfrön)1-2 msk linfrön2 dl rivna morötter1 dl rågkross1 1/2 dl solroskärnor1 tsk salt5 dl rågsikt3 dl fint rågmjöl1-2 dl siktat dinkelmjöl (I orignalrecepet användes 8 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl

Grovt Lergrytebröd

För att laga Grovt LergrytebrödBrödet bakas i en lergryta typ Römmentorpgryta. Lägg lergryta i kallt vatten i minst 20 min
Lergrytebröd från Tofvehult

Lergrytebröd från Tofvehult

I en mysig miljö inte långt från oss i Ankarsrum ligger Tofvehults Kafé. Det här receptet är ur den senaste boken Jul i Tofvehult (från förlaget Kakor & Monster), och är perfekt för dig som har en lergryta någonstans i gömmorna
Vitt bröd i lergryta

Vitt bröd i lergryta

(Håll koll på att du inte får för mycket färg på bullarna)Lergrytebröd 1st jäs i  lergrytan i ca 30 min innan den sätts in i kall ugn sätt på 200 gr och låt stå inne i ca 60-70 min

Lergrytebröd

Blöt upp lergrytan enligt anvisningar. Blanda jäst, vatten, salt, sirap och soja. Blanda i mjöl, kross och bakpulver

Lergrytebröd

1. Koka krossad råg och vatten ca 15 minuter utan lock på svag värme. Rör då och då. 2. Häll blandningen i en bunke

Gott lergrytebröd

Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt oljan. Smula ner jästen i degbunken. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen löser sig

Lergrytebröd

Torka ur formen med lite hushållspapper och olja den invändigt. Baka ut och lägg degen i den oljade formen

Lergrytebröd med jäst

Blanda Havregryn, sirap, smör och salt Häll det kokande vattnet över. Blanda jästen i 1/2 dl vatten och rör ner noggrant

Lergrytebröd. Härligt Julbröd

Härligt Julbröd. Har du lergrytan kvar. Passar då på att baka detta bröd  till Julbordet. 25 g jäst. 25 g smör