Det här är min tolkning av Sichuan hongshao niurou, men med strimlad lårfilé av kalkon. Lägg i ingefära och vitlök och låt det fräsa med ytterligare några minuter, får inte ta färg
Fyll kalkonenmed blandningen och bind ihop fågelns ben med ett snöre. Fågeln tillagades med Nigella Lawsons "pepparkaks-stuffing" - trots invändningarna från en MYCKET skeptisk make
Ett sådant var på en sås som går att använda både för gås och kalkon (och kyckling). Det är nu du kan smaka av med salt och peppar och ev lite till sherry/portvin
Sen varierar det lite mellan skinka, kalkon och grill förstås, men basen är alltid densamma. Men en inläggning hinner jag med, så det får bli en favorit
Skölj och torka av kalkonbröstet. Gör små hål i köttet med en vass kniv och stick in ingefärsbitarna. Ta upp kalkonbröstet ur marinaden och lägg det ovanpå grönsakerna
Det serveras ofta på bufféer tillsammans med annat kallskuret kött såsom rostbiff, kalkon mm. sherry. Men nu är det vinter och det passar precis lika bra med kallskuret kött nu också, här serverat med en potatisgratäng, cumberlandsås och lite färsk frukt
Min mor serverar gärna en cognacsstinn trattkantarellsås till julens kalkon. Tagliatelle med trattkantarellsås uppiffad med vårlök (eller höstlök så här års, kanske) eller trattkantarellsås smaksatt medsherry, madeira eller cognac till en härlig stek – såsom hjortstek, kalvstek, rostbiff eller helstekt entrecôte
Smaka av med salt, peppar och sherry/madeira eller pressad citron. Vispa ur skyn ur pannan med lite varmt vatten och öka ut den med buljong tills det blir ca 6 dl. 2 msk sherry eller madeira eller 1 msk citronsaft