9 dl
vetemjöl (ha i så mycket att degen släpper kanterna i bunken)
Beskrivning
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjölk och vatten och värm den fingervarm.
2) Smula i jästen och lös upp den. Häll sedan i olja, honung, salt och ägg.
3) Tillsätt all rågsikt och sedan lite av vetemjölet medan du låter degen jobba. Jag gjorde min i min köksmaskin. Häll i resten av mjölet lite i taget så du till slut har en deg som släpper fint från kanterna, då är den klar. Detta hänger mycket på hur färskt mjölet är och vilken kvalitet den har. Men du har i så mycket tills den släpper, det är ett perfekt riktmärke.
4) Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5) Dela upp degen i 5, rulla varje del till en tjock orm och dela sedan varje del i ca 4-5 bitar. Snittytan doppar du i mjöl och lägger den sedan med snittytan uppåt på en bakplåtpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.
6) Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 10 – 12 minuter eller tills det precis börjar få färg. Då är det dags att ta ut dem. Ät & njut!
källarfranska Ingredienser till 8 st 25 g jäst. Nybakade källarfranskor till frukosten. Idag överraskade jag Oskar med nybakade källarfranskor till frukost och det blev väldigt uppskattat
Snabbjäst källarfranska, ca 16-18 st. Snabbjäst källarfranska, ca 16-18 st 50 g jäst. De här källarfranskorna behöver bara jäsa en gång, vilket gör att de kan bakas samma morgon de ska ätas ifall man är uppe tidigt och inte avlider av hunger
Källarfranska. Vad är väl inte bättre än att få vakna till färskt hembakat bröd till frukost. Dessa bröd går alldeles utmärkt att kalljäsa under natten för att på morgonen gräddas
Jag tror mig ju alltid att ha hittat det bästa receptet på bullar eller bröd haha. Då jag bara älskar nybakat så är jag ju inte speciellt kräsen om man säger så
Jaha, då får vi se om det blir nån storm här på ön som det varnas om. Inte ännu i alla fall, visst blåser det småspik ute men vi är vana vi lite hårdare vindar än såhär… Hoppas vi slipper bli strömlösa bara
Hembakat bröd är något av det bästa jag vet (tyvärr inte nyttigt alls) men så gott. Ibland vill man ”lyxa” till det lite extra på helgerna och då passade jag på att innan lillasyster kommer till världen att se till att det finns i frysen att ta fram till helgfrukosten
källarfranskakällarfranska. Snabba källarfranskor. Källarfranskor är ett av min mans favoritbröd och de här källarfranskorna går snabbt att göra eftersom de bara behöver jäsa en gång istället för 2
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.