Källarfranska
catrineyngbro
catrineyngbro

Källarfranska

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • KÄLLARFRANSKA ca 20-25 st
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 3 msk rapsolja
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt
  • 3 msk honung
  • 4 dl rågsikt
  • 9 dl vetemjöl (ha i så mycket att degen släpper kanterna i bunken)

Beskrivning

    Gör såhär:

    1) Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjölk och vatten och värm den fingervarm.

    2) Smula i jästen och lös upp den. Häll sedan i olja, honung, salt och ägg.

    3) Tillsätt all rågsikt och sedan lite av vetemjölet medan du låter degen jobba. Jag gjorde min i min köksmaskin. Häll i resten av mjölet lite i taget så du till slut har en deg som släpper fint från kanterna, då är den klar. Detta hänger mycket på hur färskt mjölet är och vilken kvalitet den har. Men du har i så mycket tills den släpper, det är ett perfekt riktmärke.

    4) Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

    5) Dela upp degen i 5, rulla varje del till en tjock orm och dela sedan varje del i ca 4-5 bitar. Snittytan doppar du i mjöl och lägger den sedan med snittytan uppåt på en bakplåtpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.
    6) Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 10 – 12 minuter eller tills det precis börjar få färg. Då är det dags att ta ut dem. Ät & njut!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.