Sillen funkar med all säkerhet bra även utan denna. Edward Bloms julsill. Börja med att vattna ur saltsillfiléerna, om du inte använder färdig inläggningssill
Varva bitarna med finhackad morot, purjo- och rödlök. 1 stor burk 400 g saltsillfiléerTill lagen3 ,5 dl vatten1 1/2 dl socker1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1 1/2 dl, om ni gillar lite mer ättiksbett8 kryddpepparkorn, krossade1 kanelstång, krossad1 liten bit torkad ingefära, krossad (går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära)5 krossade nejlikor10 hela nejlikorlite muskotblommafinstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (eller från 1/3 apelsin)lite halvkrossad kardemumma3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök (lika mycket till går åt några dagar senare, inför serveringen. 1/3 apelsin
Smaksätt med kall espresso. Tillsätt kryddnejlikor, peppar, kanel och apelsinskal. Kryddig Julsill. Skiva sillen i bitar och blanda den med senapssåsen och crème fraîche
Varva sillen med löken i en burk. Årets bästa julsill. 1 apelsin. Skölj citrusfrukterna och riv skalen fint (3/4 skal av frukten) utan att få med det vita. citrus sill, inlagd sill, inläggning, jul, julbord, julsill, mat, recept, sill, vanilj sill 1½ brk inläggningssill á 420 gr. 1 apelsin
I helgen fixade jag till årets Julsillmed citrussmaker I mitt lilla och lyssnade på den bara Såå underbara underbara musiken ifrån baletten Nötknäpparen av Tchaikovsky
Planen för denna dag är att vi fortsätter med den gravade makrillen och julsillen. Fruns barndomsjular har alltid, alltid bjudit på denna ihop med tomtegröt på självaste julafton