Höstigt storkok med kyckling
aliceclivemo
aliceclivemo

Höstigt storkok med kyckling

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Delarna efter jag styckat en kyckling på ca 1,2kg. 
4 st delade morötter
3 st delade palsternackor 
2 burkar konserverade hela champinjoner 
2 burkar krossade tomater
2 st grovt delade gula lökar
ca 1/2 skivad purjolök 
1 msk kycklingbuljong
Lite stekt fläsk.
En skvätt rött vin
4 st lagerblad
2 vitlöksklyftor
Vatten
Salt
Peppar
Timjan
  • Ris till servering

Beskrivning

    Perfekt gryta både på kalas eller när man vill ha smarriga matlådor!
    Jag är student och gjorde detta till matlådor, därför är det svårt att säga exakt hur många portioner detta blev. Men jag fick mig en hel del, dock vissa dagar utan kyckling.

    1. Till att börja med så styckade jag kycklingen i åtta delar (Bröst, ovanlår, ben och vingar). Hel kyckling var på extrapris på Ica! 
2. Sedan skivade jag och stekte fläsket och la åt sidan för att sedan bryna kycklingen i samma panna. Där efter stekte jag även löken och svampen lite mest för jag tycker det blir godare så.
3. Lade ner kycklingen i en större gryta, (jag använde mig utan av en gjutjärnsgryta), hällde på de krossade tomaterna och ”lagom” med vatten. Det ska inte bli blaskigt och för utspätt men ändå täcka allting typ. Höjer temperaturen en aning på grytan så det småkokar lite. 4. Slänger ner löken, svampen, de delade morötterna och palsternackan, vin, pressad vitlök, lagerblad, fond och kryddor. 

    Låter detta gotta ihop sig lite innan jag provsmakar. Och här kan man ju avgöra själv vad man vill ha i egentligen. Jag tycker om vin i grytor, så jag hade i lite extra av det, och lite mer fond för att få en mer djup smak. Till sist hade jag i det stekta fläsket. Och sen lät jag det faktiskt stå och småkoka ett ganska bra tag för att smakerna verkligen skulle sätta sig. Så gör inte den här grytan en stressig dag.

    Och ja, det ligger ju lite pengar i vin, men jag hade ganska mycket vin hemma och tyckte absolut det var värt att lägga lite på smaskiga matlådor. Är ju ändå inga stora mängder! Och resterna av det fläsket åt jag med lite vita bönor en annan dag.
Ett tips annars är ju att dryga ut den med ännu mer grönsaker och svamp eller bara ha det istället för kyckling. Svampen är typ det godaste!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.