Undvik grovt bröd, fett, mjölkprodukter, animalisk föda i form av kött, fisk och ägg. Det innebär att man använder rena oljor för att "dra ut" skadliga bakterier, svampar och andra organismer ur munnen, från tänderna, tandköttet och halsen
Grönsallad - till lunchen eller middagen som komplement till huvudrätten gör att du inte behöver äta lika mycket att köttet/fisken/kycklingen - bra för hälsan och för miljön
Fisk & skaldjur, Helgmat. Går bra att använda en gul svamp & skrubba dem lätt. Strimla morot, lök, vitlök, selleri & fänkål i tändstickor, hacka den sedan fint
Exempel på råvaror där smaken naturligt förstärks av umami är fisk, skaldjur, kött, svampar, vissa grönsaker (bland annat tomater, spenat, spenat, och selleri)
Exempel på produkter, där smaken naturligt förstärks av umami är fisk, skaldjur, kött, svampar, vissa grönsaker (bland annat tomater, spenat, och selleri) eller grönt te samt jästa eller lagrade produkter som ost (lagrad) och sojasås