Häll allt i en tjockbottnad kastrull.
Koka alltsammans på medelvärme.
Värmen bör vara jämn hela tiden, massan bör nämligen bubbelkokas.
Koka 15-30 min beroende på kastrullens bottenyta. I en vid kastrull kokar knäcken snabbare än i en smal. Rör om då och då men inte för ofta. Knäcken kan då bli sockrig i konsistensen.
Koka smeten tills den är ca +120°C. Mät temperaturen med en hushållstermometer. Vill man ha hård knäck får smeten koka till +125°C.
Förvara den torrt, helst i burk med tättslutande lock. Slå in kolorna med klippta smörgåspapper.
Förvara kolorna torrt och svalt, gärna i en burk med lock.
Rosta nötterna i en torr het panna tills skalen börjar spricka och nötterna får färg. Låt svalna. Häll över på en ren kökshandduk och gnugga bort skalen
Chokladkola på dadlar ca 10 st. Errrmagheeeerd. Den här kolan måste du bara testa. Egentligen är det lika bra att göra dubbel sats för det går x antal bitar bara till att provsmaka
Seg och tuggig chokladkola när den är som bäst. Raw chokladkola. Nilla's Kitchen. Helt otroligt goda. Faktiskt ofattbart enkla och snabba att göra dessutom
Galet gott, nu gjorde jag den som snickersgodis klädde en form och la hackade lättrostade nötter i botten, kola i mitten och kokos på toppen in i frysen
En klassisk chokladkola. Recpetet kommer från hemsidan recepten. se. Blanda 3 dl vispgrädde, 50 g smör (skuret i mindre bitar), 3 dl strösocker, 1,5 dl ljus sirap, 0,5 dl kakao och 1,5 msk vaniljsocker i en tjockbottnad gryta
Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och vispa i kakaon. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka kolan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora bubblor
Kommentarer
rainer-2
Julen 2022 gjordes en sats på 125 grader. Det var lagom.
Logga in eller Registrera för att kommentera.