Chokladbollar  Baka med Josefin
catrineyngbro
catrineyngbro

Chokladbollar Baka med Josefin

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 80 g smält choklad (jag använder ljus choklad 40 %)
  • 250 g mixade/krossade havregryn (ca 6 1/2 dl)
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 200 g strösocker (ca 2 dl)
  • 30 g kakao (0,75 dl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa flingsalt
  • 0,75 dl kokt kaffe (som fått svalna)
  • 3 msk vispgrädde
  • Garnering
  • 200 g choklad (ljus eller mörk)
  • Riven kokos, pärlsocker eller strössel

Beskrivning

    Gör så här:

    Börja med att brygga kaffet och häll upp i en kopp så att det hinner svalna till rumstemperatur. Smält även chokladen i en skål i micron eller över ett vattenbad, ställ åt sidan och låt det svalna.
    Mixa havregrynen i en matberedare, det ska bli en blandning mellan finkrossat och lite grovkrossat.
    Lägg smör, havregryn, strösocker, kakao, vaniljsocker, den smälta chokladen och flingsalt i en skål. Blanda ihop till en massa, gärna i en köksassistent med vingen/flatblandare. Häll sedan i kaffet och vispgrädden. Blanda snabbt ihop.
    Ställ in skålen i kylskåpet i ca 30 minuter. Forma sedan degen till bollar. Jag gör mina ganska stora, så ca 60 g per boll brukar mina väga. Lägg bollarna på en tallrik/skärbräda med bakplåtspapper, ställ sedan in i kylen i 30 minuter. (Om du inte vill doppa i choklad så rullar du bollarna direkt i kokos/pärlsocker).
    Smält chokladen som du ska rulla bollarna i, låt svalna en aning.
    Ta ut chokladbollarna från kylen. Doppa bollarna i den smälta chokladen, jag brukar doppa halva bollen och sedan rulla bollen i handen så att chokladen fördelas jämnt runt. På det sättet så blir det ett tunt skal av choklad, jämfört med om man bara skulle doppa hela bollen i smält choklad för då blir det ett ganska tjockt lager. Men det är en smaksak så det är upp till var och en.
    Rulla bollarna direkt i kokos/pärlsocker innan chokladen stelnar.
    Förvara chokladbollarna i kylen. Tänk på att ta ut chokladbollarna från kylskåpet en stund innan servering, då får dem den där perfekt krämiga och lite mjukare konsistensen.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.