Ett tips är att inte tillsätta för mycket mjöl, jag låter oftast degen vara lite mer åt det klibbiga hållet annars blir bullarna lätt kompakta och hårda
Två i ett med andra ord. Där skulle man först baka kakorna först, vilket jag inte har emot, sen göra egen vaniljkräm och sen koka ihop en hallonkompott
Likadant med den andra halvan av degen. Lägg på plåt, täck med bakduk. Ta degen ut bunken. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. bre RIKLIGT MED SMÖR, cirka 50 g över degen. 100 g smör, rumsvarmt så det går att bre på degen
Pensla bullarna med ägg, strö på sötmandel och pärlsocker. Vaniljbullar(ca 30 st)50 g smör5 dl mjölk50 g jäst 1 1/2 dl socker2 tsk malen kardemumma 1 krm salt ca 15 dl vetemjölFyllning200 g rumsvarmt smör1 1/2 dl socker1/2 dl vaniljsockerTill pensling1 ägg4 msk hackad sötmandel4 msk pärlsocker4-5 tsk vattenGlasyr2 dl florsocker4-5 tsk vattenGör så här1. Dela degen i 2 bitar, kavla ut dem till 2 fyrkanter (ca 3 mm tjocka)
Tricket är att använda rikligt med fyllning, alltid använda äkta smör, bearbeta degen ordentligt och inte använda för mycket mjöl – degen ska fortfarande vara något kladdig innan jäsning
Frön och stång ska sedan ner i kastrullen med mjölk tillsammans med äggulor, socker och potatismjöl. Vispa grädden (den ska vara fast, inte hård), vänd samman med den kalla vaniljkrämen (sila ytterligare en gång genom finkornig sil om du anser krävs)
Rör ihop allt med en gaffel till en smet, så det bara är att ber ut på den utkavlade degen. Börja med att röra ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen
Lägg på plåt, täck med bakduk. 1100 g smör, rumsvarmt så det går att bre på degen. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. 1Ta degen ur bunken. bre RIKLIGT MED SMÖR, cirka 50 g över degen. 1Gör likadant med den andra halvan av degen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.