sol och värme, var är du. Rätt tillrett så har du något så mört och saftigt. Det skall vara rosa, en sisådär 47 grader när du tar ut den ur ugnen. Skrapa benen med en vass kniv, tar sin tid men värt besväretFin rosa färgLammkrona med curry och tomat (för två)ca 6 "klubbor" lamm för två (ca 600g) 1 näve färsk mynta 1 näve färsk timjam 3 msk olivolja skalet av en citron2 st vitlöksklyftor salt Putsa kronan av senor (det vita man ser på köttet, men akta så du inte separerar de två musklerna) Mixa alla ingredienser förutom salt i mortel så att det blir en sörja, tillsätt mera olja vid behov Massera salt på köttet, massera i marinaden Låt marineras i åtminstone 2 h Ta fram köttet 1-2 timmar före tillredning Ta fram en stekpanna, lägg i smör och oljaLägg köttet i den riktigt heta pannan och bryn fast alla ytorFlytta köttet över till en ugnsformLägg lite (ca 1 dl) vatten i stekpannan, koka upp och ta till vara spadet (du behöver det till såsen)Lägg i en termometer i köttets tjockaste del, lägg i ugnen (150 grader) tills stektermometern visar 47 graderTa ut och placera köttet i folie och låt vila i ca 10 min. Skär i klubborTomat-aubergineröra ca 250 g (plommon) tomater 1 tsk socker 1 tsk salt 1 stor aubergine 1 msk tomatpyré1 msk hackad timjam 1 liten schalottenlök 2 tsk smör (+mer till stekning) salt peppar Tvätta och mixa tomaten tillsammans med salt och socker Lägg ett kaffefilterpapper i en skål (eller en silduk) och häll i tomaten, låt rinna av i kylskåpet övernatten Tvätta och halvera auberginen, lägg i folie och in i ugnen på 150 grader Ta ut auberginen när köttet är mjukt och det går lätt att gröpa ur med en sked (ca 1 h) Stek löken i smör tills genomskinligBlanda avrunnen tomat, aubergine, lök, tomatpyré, timjam och 2 tsk smör Smaka av med salt och peppar Servera ljummenCurrysås1 st schalottenlök2 st vitlöksklyftor1 msk curry1,5 dl tomatvatten (av de avrunna tomaterna)1 dl stekspad 1 dl grädde2 msk äppelmos (kokade ett äpple tillsammans med lite vatten och socker)2-3 msk smörsaltHacka lök och vitlökVärm en kastrull och bryn löken och vitlöken tillsammans med currynLägg i tomatvatten, stekspad och äppelmos, koka i några minuterLägg till sist i grädde, koka uppAvsluta med smör och eventuellt saltSila och kör med stavmixer så att såsen säkert är slätServera sparsamt av såsen, den är stark i smak 1 näve färsk
Stek biffarna i stekpanna, ta upp och håll varma under tiden som du kockar till såsen. När du är nöjd med smaken så red av till önskad konsistens och lägg ner biffarna
Har åkt på världens dunderförkylning. Surt. Jag och Milly skulle egentligen gå och bada med Ulrika och hennes lilla Jamie, som bara är några dagar yngre än Milly, men det fick vi tyvärr ställa in
Om man vill ha mycket sås så dubbla satsen med créme fraiche blandningen. Vad du än är på humör för. Sätt ugnen på 225 grader Rengör fläskfiléen och skiva den
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.