Jag blev först nyfiken på namnet – tydligen kommer det sig av att kolarbetarna förr åt just den här mättande men billiga maten ofta – och sedan lite skeptisk men ändå nyfiken på ingredienserna… Jag menar, hur gott kan det bli när ingredienserna bara är vatten, mjöl och fläsk
I går åkte vi till Skagen över dagen med en vän och hennes familj. Strö över mandelspån. Denna veckan flänger jag verkligen bara hit och dit hela tiden
Täck och ställ i kylen att jäsa över natten. Sänk till 225°C och grädda i ytterligare 30 – 35 minuter. Beroende på ugn så kan man behöva sänka till 200 grader sista 5 – 10 minuterna
Låt jäsa över natten. Om du vill, pensla brödet och strö över frön. Ca 24 st frallor1 dl bovete6 dl vatten6 dl ljummet vatten100 g smör50 g jäst4 msk linfrö1 dl rågmjöl1 dl grahamsmjöl1 tsk saltca 14 dl vetemjöl(Lite havremjölk till pensling och sesamfrön att strö över om man vill)Koka upp vattnet och häll över bovtekornen och låt det stå 15 minuter
Fast inte på lingonen som blev över, för de har jag fryst in för att använda till jul. Ställ sedan in långpannan i kylskåpet och låt den stå där över natten
Låt svalna lite och häll sedan glasyren över kakan i formen. En försomrig fredagskväll är musslor och räkor sällan nog, i alla fall inte för de tre små gottegrisarna (hört den sagan
Lägg en skiva tryffel eller champinjonhatt mitt på moussen och häll försiktigt över ett skikt, ca 3-4 mm av portvinsgelén och ställ in formarna i kylskåp ca 2-3 timmar
Med tanke på gårdagens inlägg – här kommer glöggen. GLÖGG över natten, ca 1 liter1 vaniljstång2 cm färsk ingefära1 bit pomeransskal2 tsk kardemummakärnor 1 kanelstång1 msk hela kryddnejlikor1 dl vodka1 flaska rött vin (75 cl)2 dl strösockerSå här. Åsa Dahlgren GLÖGG över natten, ca 1 liter
Den enkla såsen får en smakkick av citron som steks (eller grillas) ganska hårt innan den pressas över kyckling och även den rostade potatisen om man så vill
Det här receptet snubblade jag över i den otroligt fina bloggen Bara en kaka till, baguetter som jäser över natten (i rumstemperatur) bara att baka ut på morgonen och grädda
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.