I helgen ska jag på kräftskiva och då är det perfekt att bjuda på portionsbröd. I receptet har jag valt att ha i riven prästost, men det går bra med vilken riven lagrad ost som helst
Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 ½ timme. Klä 3 plåtar med bakplåtspapper. Täck bröden med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 minuter
Bakade lite härligt goda portionsbröd till middagen i fredags, så goda när de är nygräddade. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1- 1½ timme. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm. Skär degen snabbt, enklast med en degskrapa, i 6-7 cm smala remsor
Skönt med lördag nu även om Felicia tog en väldigt tidig morgon och vaknade första gången 04. Eftersom vi bara är 2 i familjen som äter bröd till frukost än så länge så är det mest praktiskt att göra portionsbröd och sen frysa in så man kan ta fram nytt varje morgon och de här tekakorna är en favorit hemma hos oss. Dela degen i 20 delar och forma tekakor av dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga tekakorna med en gaffel och låt jäsa under bakduk i 30 minuter
Servera fläskfilén, västerbottenmoset och rödvinssåsen ihop med en sallad och ev ett portionsbröd. Häll av vattnet och mosa med en potatisstöt eller elvisp
Ta ut och pensla med varmt vatten och låt kallna på galler under bakduk. Baka ut till två limpor och lägg i teflonformar eller forma 24 st portionsbröd eller 12 st minibaguetter. Grädda portionsbröden och baguetterna i 225 grader varm ugn 10-15 minuter
Bagels är ett lite lyxigare portionsbröd som jag bakar några gånger om året. Ta upp dem med hålslev. Täck den med en bakduk eller plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Klä 2-3 plåtar med bakplåtspapper
Ta nu det nybakta portionsbrödet och dela det på mitten. Smaka av med salt. Häll upp soppa, lägg i lite extra dill och gör fint på tallriken med citron klyfta
En del av degen bakade jag ut till vridna portionsbröd och en del till något som ska likna ciabatta. Jag gjorde en helt vanlig, enkel bröddeg gjord på vetemjöl, jäst och vatten som jag sedan smaksatte med basilikaolja, vitlökspulver och lite finhackad färsk rosmarin
Portionsbrödmed timjan och vitlök ca. Vi har haft friluftsdag med klassen och besökte Isaberg. Det lilla skidandet jag hann med gjorde att jag fick mersmak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.