Pepparkakshus & God Jul
Mejas Mat
Mejas Mat
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 månader och när man tillsätter askorbinsyra snabbas processen upp och det tar bara mjölet
  • 2 dagar att mogna
  • 2 skålar slev
  • kastrull
  • kavel
  • formar
  • bakplåtspapper
  • tejp
  • dl
  • msk
  • krm
  • 6 timmar Tillagningstid 40 min Totala tiden 6 timmar 40 min Vi på Mejas Mat vill passa på att önska er allesammans nya & kära följare en riktigt underbar jul! Vi hoppas att ni får en fin julhelg tillsammans med era nära, god mat och glada minnen <3 För ett tag sen blev Mejas kontaktade att prova Kungsörnens & Lantmännens nya ekologiska vetemjöl och se vad vi tyckte om det. Vi bestämde oss för att baka ett pepparkakshus med mjölet. Eftersom peppakaksbaket har gått varmt under dagarna som varit har vi vanan inne och fått lite känsla för degen. Den deg som vi vanligen bakar pepparkakor på lämpar sig dock inte till att baka pepparkakshus på, det har vi erfarenhet av sen tidigare år. Degen som vi använder till peppakakor är visserligen vansinnigt god men den har en tendens att bli lite svajigt. Istället använder vi en annan deg som innehåller lite mer mjöl och mindre fett. Den här peppakaksdegen blir inte riktigt lika god men fullt ätbar och äta sitt pepparkakshus ska man ju göra fast efter julen är slut såklart. Författare: Mejas Mat Recept typ: Kaka Maträtt: Svensk husmanskost Portioner: 1 Ingredienser Degen: 9 dl vetemjöl 50 g smör 1½ dl socker 1 dl sirap 1½ dl mjölk 2 msk Mejas peppakakskrydda 2 tsk bikarbonat Kristyr: 3 äggvitor 9-10 dl florsocker 1 tsk ättika Dekor: 1 påse chokladlinser bomull tomtar & annat kul Instruktioner Smält smöret i en kastrull. Häll smöret i en skål tillsammans med socker, sirap, mjölk, Mejas pepparkakskrydda, bikarbonat och vetemjöl. Blanda samman till en jämn deg. Forma till en boll och ställ in att vila i kylskåpet över natten. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Se till att mjöla kaveln så att inte degen fastnar i kaveln. Klipp ut dina formar i papper och lägg ut på den kavlade degen. Skär ut dina husdelar och grädda i ugnen på 175°C i ca 10-12 minuter Låt delarna svalna. Blanda samman äggvita, florsocker och ättika i en skål. Häll upp i en sprits eller tillverka en egen genom att rulla samman ett bakplåtspapper till en strut och fäst med tejp. Klipp ett litet hål längst ned så att du kan spritsa. Fäst samman de olika husdelarna med hjälp av kristyr. Du kan behöva stötta upp med ett par glas eller koppar eller vad du har till hands tills dess att kristyren har torkat. Sätt inte samman för många delar för fort eftersom huset då gärna tenderar att falla sönder och man får börja om. Tålamod är nyckeln till framgång här. Kristyren håller sig i kylskåpet om man lägger in spritsen. När huset väl är monterat kan man dekorera med kristyr ovanpå huset som snö och vill man kan man sätta fast lite chokladlinser eller annat kul. 3.4.3177

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.