1,5 dl
blötlagda nötter (mandlar/cashew/valnötter som fått antingen stå över natten i vatten eller i minst 4 timmar) med 5-6 urkärnade mjuka dadlar, 1-2tsk mortlard kardemumma, 1tsk kanel, 1msk chiafrön, 1msk cocosolja (som du värmer i vattenbad) ca 1-2 msk bovetemjöl (el 1msk cocosmjöl) – du kan ev. behöva droppa i lite vatten alt spä ut med mer mjöl så att du får en formbar ‘deg’.
Anledningen är att mandeln innehåller ett ämne som är enzymhämmande – fytin – vilket gör det svårare för oss att ta upp de fina vitaminer, mineraler och näringsämnen som mandlen bär på
Så idag färdigställde jag kakreceptet och provade att göra lite olika varianter. Där satt den, som vanligt på tredje försöket (ja det brukar vara då som jag når hela vägen fram)
Många undrar hur nyttigt det egentligen är med kokosfett, och jag kan kort säga som så att kokosoljan kan vara ett bra alternativ till smör på grund av att den innehåller mättade fettsyror som tas om hand i kroppen på ett annat sätt än andra mättade fettsyror
-) En nyttig variant av semla helt enkelt. -) Så här gör man. Jag är egentligen inget större fan av semlor och har aldrig varit men när jag hittade detta recept hos Åse på LCHF semla så var jag ju tvungen att testa
Jag behövde göra en kaka utan gluten. Så jag gjorde om en mazarinkaka. Mandelkaka med hallonglasyr. 200 g mandelmjöl, 3 ägg, 1 1/2 dl socker, 1 tsk bakpulver, 1-2 droppar bittermandelolja
) och ökade på saltmängden lite då ghee användes istället för vanligt smör. Så krångligt om det hade varit copyright på matrecept, allt som är gott vill man ju dela med sig av till så många som möjligt (tjänar inget på detta matbloggande, pot marigolds drivs istället av "kan" och "vill")
Pastafärg kan man beställa på nätet och köpa i vissa butiker med inriktning mot mat och bak. Jag brukar använda pastafärg, det brukar ge dom klaraste färgerna och det gör inte frostingen rinnigare
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.