Ställ lergrytan med lock på i kall ugn. Grytbröd1 brödLägg lergrytan i blöt i 1 timma. Det är alldeles magiskt och vackert på kyrkogården vid Alla Helgons helg
Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev (ej maskin). Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie
Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev (ej i maskin). Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med plastfolie
pensla ev bröden med vatten och smaksätt med flingsalt, oregano, riven ost, mm. Dela degen i 12 st delar, forma till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa i kylen ca 10 timmar. Med ost 1/2 pkt jäst
Det blir precis som de där goda butiks- och bageribakade bröden, med härlig skorpa och luftigt inre. Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av kall ugn
Häll lite mjöl i botten på grytan och lägg försiktigt ned degen med den vikta skarven nedåt. Täck degen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i cirka 12 timmar eller till nästa dag. Lägg tillbaka degen i bunken, med skarven nedåt, och låt jäsa i ytterligare 2 timmar under plastfolie. Värm ugnen till 225 grader och sätt samtidigt in en gjutjärnsgryta med lock
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.