Jag har underbara matminnen från staden. Stark tomatröra (receptet kommer från boken Meze maritime av Camilla Thulin och Uluc Telmen)3 tomater1/2 hackad rödlök2 vitlöksklyftor1/2 knippe bladpersiljaChiliflakes (2 tsk säger receptet, men så tuff är inte jag)2 msk paprikapuré (jag tog ajvar relish)1 msk tumatpuré4 msk olivoljaSaltKör tomater, rödlök, vitlök, persilja och chili i en mixer. Klipp degen ca 15 cm kvadrater. Grädda i ugn, 200 grader, ca 15 minuter. 1/2 hackad rödlök. 1/2 knippe bladpersilja
Igår kväll så kom jag och tänka på en maträtt som jag gjorde ett par gånger för ca 10 år sen. 1 purjolök. 1 tsk salt. 1 krm svartpeppar. 1 tsk salvia. 1 köttbuljongtärning. 1½ dl vatten. 1 msk vetemjöl. 1 apelsin. 1 purjolök smör. 1 tsk salt. 1 krm svartpeppar. 1 tsk salvia. 1 köttbuljongtärning rivet skal och pressad saft av ½ citron. 1½ dl vatten. 1 msk vetemjöl. 1 apelsin (jag rostade även mandel och hade över när maten serverades, rekommenderar det)
ca 10 cm purjolök, hackad. 125 g räkor. Häll såsen i formen, ställ mitt i ugnen på 175 grader och låt stå i 15-20 minuter. ca 10 cm purjolök, hackad. 125 g räkor
1/4 paket jäst. 1/2 tsk salt. 1 tsk honung. 100 g gruèreost. 11/2 dl crème fraiche. 10 sparrisar. 1 rödlök. Höj ugnstemperaturen till det varmaste, sätt på grillen och laga tills pizzan fått fin färg, ca 5-10 minuter. 1/4 paket jäst. 1/2 tsk salt. 1 tsk honung. 100 g gruèreost. 11/2 dl crème fraiche. 10 sparrisar 1 rödlök salt och peppar
Jag och idrottsläraren har dragit igång lite firskvårdsaktiviteter varannan fredag och den här veckan var det dags för skridskoåkning på Ruddalen mellan 15 och 16. Det var i alla fall kul och kinderna fick fina rosor med tanke på att det var -10 grader kallt. Marinerad entrecôte med rödlökschutney och chèvrekräm4 skiva(or) entrecôte, ca 180 g styck1 msk sojasås 2 msk flytande honung 2 msk balsamvinäger2 st vitlöksklyfta(or), rivna 1 tsk flingsalt 1 msk färsk timjan, hackad 0,5 dl rapsoljaflingsaltsvartpeppar, grovmalen Chèvrecrème 200 gram chèvreost1 dl crème fraiche5 kruka(or) färsk rosmarin1 tsk flytande honungChutney 3 st rödlök(ar) 1,5 msk rödvinsvinäger2 msk flytande honung2 dl vatten1 tsk kryddnejlika, malen 1 tsk salt 1 krm svartpepparTillagning1. Lägg i köttet och låt det marinera i cirka 1 timme. En argentinsk reserva från 2008, 109 kronor på Systembolaget. ca 180 g styck. 1 msk sojasås. 1 tsk flingsalt. 1 msk färsk timjan. 1 dl crème fraiche. 1 tsk flytande honung. 1,5 msk rödvinsvinäger. 1 tsk kryddnejlika. 1 tsk salt. 1 krm svartpeppar
Ta av den sammanlagda mängd blomkål och potatis 2/3 blomkål och 1/3 potatis. Mängd vitlök, 1 klyfta /2 portion. Medans det kokar, stek torskryggen i het panna så den får fin färg och ställ sedan in den i ugnen på 100 grader och låt den bli klar
100g potatismjöl. 210 g vetemjöl. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-18 minuter tills kakorna blivit lätt gyllene. Bakat, Bakverk, Fika, Kakor, Matminnen, Provsmakat, Recept, Söndagsfika, Småkakor, Vår Ca 30 kakor. 100g potatismjöl. 210 g vetemjöl
Vi hoppas att ni får en skön helg med riktigt härligt sommarväder, en massa gott i era glas och på era tallrikar, trevligt sällskap och nya goda matminnen
Tillaga i ca 10-15 minuter i 225 grader till osten smält. ca 10-15 minuter i. Tunnbrödsrullar. Ett matminne som jag har från min barndom är varma tunnbrödsrullar fyllda med skinka och purjolök
100 g mörk choklad. 100 g mjölkchoklad. 100 g fransk nougat. 1 ½ dl salta jordnötter. Hacka 1 dl jordnötter grovt och blanda i chokladsmeten. Klä en form med bakplåtspapper, inte större än 10x20 cm. 100 g mörk choklad. 100 g mjölkchoklad. 100 g fransk nougat. 1 ½ dl salta jordnötter
Somliga rätter sätter sina minnesstämplar extra hårt i den där delen av hjärnan som samlar på matminnen och man glömmer dom aldrig, vissa för att dom var smarriga och vissa av precis motsatt orsak
1 kg västeråsgurka, helst små. 1 liter vatten. 1 kg västeråsgurka, helst små. 1 liter vatten. När jag ändå var igång och gjorde smörgåsgurka så sparade jag undan dom minsta gurkorna
räkna 150-200 g/person. Cocktail tomater 1 ask. Potatis ca 1 kg. 1 knippe mynta. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg den i en bunke med vatten och låt de stå 10 minuter för att dra ur stärkelse. smulad fetaost 150-200 g/person. ca 1 kg olja. 1 knippe mynta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.