Det blir våfflor till lunch. Här blir det våffelkalas. Vispa ägg och vatten med mjöl till en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret som har fått svalna, salt och socker
Kör strösocker och mandel i mixern eller mixa med stavmixern tills det blir finfördelat. Arbeta nu länge ihop degen så att den blir blank och fin, helst med en köksassistent (alltså inte en människa utan en liten maskin) eller degkrokar på en elvisp
Den långsamma jäsningen i kylskåp gör att brödet blir godare tycker jag. När jag jobbade i kök lärde jag mig att slänga ihop en deg på lite av varje och jäsa över natten, för att sen baka ut till limpor på morgonen till lunchen den dagen
Forma dem till avlånga limpor. 14 bröd Ingredienser 4 dl vetekross 16 dl vatten 50 g jäst 2 msk olja 1 msk salt 3 l vetemjöl Till formarna. Häll i olja, salt och nästan allt mjöl, spara 1-2 dl till utbakning
Tillsätt frön och mjöl och arbeta degen tills den är smidig. Pressa ut vätskan ur spenaten och lägg i en skål tillsammans med 1 msk olivolja, salt och peppar och blanda. Kavla ut degen tunt, som till kanelbullar, cirka 40 x 50 cm
När tre blirtill fem och härlig mandeltårta med jordgubbar. Värre blir det kanske i morgon då jag ska ge mig ut i helt okända trakter för att möta upp Karin - min gymnasieklasskompis och som jag inte träffat sedan studenten för trettio år sedan
Bananer som åldras mognar, blir sötare och godare efter hand men passerar så småningom det alltför bruna stadiet och då, då ska du passa på att göra goda bröd eller kakor av dem
Det ena blirtill det andra som blirtill det tredje. Den här veckan ska jag utmana mig själv med en variant av kedjematlagning där maten vandrar vidare från den ena dagen till den andra
Så pappan och Viljar har varit hemma idag och medan jag sitter på jobb får jag bilder av en bondomelett och en gladskit till unge som mular omelett så det står härliga till
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.