12 små
ägg eller ett stort äggTa fram och låt smöret bli rumsvarmt. Eller mikra det mjukt någon halv minut i taget på full effekt i en skål utan att smälta det. Mal mandlarna (och bittermandlarna) i mandelkvarn. Med skal kvar blir kakorna lite mörkare men goda. Du kan såklart skålla och skala mandeln om du vill. Vispa mjukt smör med socker pösigt någon minut i en stor skål. Tillsätt malda mandlar, ägg och vetemjöl. Blanda alla ingredienser till en smidig kakdeg i en skål. I matberedare: Blanda mald mandel, socker och mjöl och kör med kniven någon minut. Tillsätt kall smör i kuber samt äggula och kör till en deg. Låt degen vila minst 30 minuter eller helst över natten i kylen. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Ta fram degen om den stått i kylen. Smörj formarna för mandelmusslorna med lite mjukt smör. Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut lite deg i varje form i ett jämnt lager även upp på kanterna med tummen. Ställ dem på galler eller bakplåt. Har du bara några formar så får du baka några i taget. Grädda dem mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått fin ljusbrun färg. Vänd ut ur formarna när de svalnat något men fortfarande är varma. Vänd dem upp och ner och knacka försiktigt på botten med en matsked om de ej lossnar av sig själva. Servera mandelformarna med med vispgrädde och sylt eller varma bär.
En riktig julkaka som kan ätas som den är eller förvandlas till en liten bakelse fylld med bär eller sylt och en klick vispad grädde eller crème fraiche
Mandelmusslor är något som jag aldrig gjort men länge velat prova, men jag är inte så överförtjust i grädde så där bara så jag tänkte att jag måste hitta på något annat att fylla dem med och vad passar väl inte bättre än jordgubbar och rabarber så här till sommaren
Mandelmusslor är klassisk julkaka som görs i ovala veckade formar som liknar en mussla. Grädda mandelmusslorna tills de är ljust bruna, det tar ca 10 minuter i 200 grader
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.