Sumak är en krydda som inte är så vanlig i det svenska köket, i Irak används det desto mer. Sumak är ett litet rött bär som växer vilt i medelhavsområdet och som plockas och mals till en krydda
Kvällens lördagsmys med goda vänner blir en turkisk köttgryta CuvecOsmanisk gryta500 g nötkött (eller lamm)2 gula lökar1st aubergine4 st tomater1 grön paprika2 pressade vitlöksklyftor2 msk tomatpure150 gr fetaost2 st köttbuljongtärningar + 3 dl vatten1 msk sumak eller citron och svartpeppar1 tsk sambal oelekSkär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar. 1 msk sumak
Häll över olja, vinäger och sumak. Sumak är ett bär som torkas och mals, den ger en god syra och används mycket här i Turkiet och i länderna runtom Mellanöstern
Gillar du sumak (syrlig orientalisk krydda) […]. Ezme är en fräsch, turkisk mezzerätt som gärna serveras som en aptitretare med bröd eller som tillbehör till grillat
Razelhanut, Zatar, Sumak, Harissa för att kvarhålla den nordafrikanska smaken. När jag var liten blev jag och min familj hembjudna till Asissa och Samira som lagade denna fantastiska gryta med tunisiskt ursprung
6-8 portioner 850 g Anamma formbar färs 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 tsk paprikapulver 1 tsk gurkmeja 2 msk sumak (syrlig krydda från Mellanöstern, hittas i välsorterade mataffärer, kan ersättas med några droppar citron) 3/4 dl finhackad persilja Salt & peppar Olja till pensling av plåten Goda veganska röror som passar bredvid. 2 msk sumak
Typ ett kilo sumak. Men så hittar jag recept på sumaksoppa där man använder 3 cups sumak. Ibland förundras jag storögt över de gigantiska förpackningar med kryddor man kan hitta i orientaliska butiker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.