4 av
mina goa tjejkompisar på besök, vi åt middag ihop (kryddmarinerad fläskytterfilé med coleslaw & halloumi), drack lite vin och kollade Eurovision. Kände på mig att det skulle gå bra för Saade och det gjorde det ju även om han inte vann. Det var en astrevlig kväll och vi hann till och med med lite balkonghäng den stund solen tittade fram. Satt där å sippa på vitt kallt vin och åt brie, ölkorv och oliver. Supermysigt! Så ja, min trötthet idag var nog värt ändå. Skönt det.
4 port
Grekisk köttfärslimpa med balsamicosås och sallad (bild: Marléne Hallberg)
500 g
köttfärs
1
vitlöksklyfta
1
ägg
1 dl
grädde
1 msk
oregano
1/2 tsk
salt
salt
1 krm
svartpeppar
peppar
125 g
feta
5 soltorkade
tomater. strimlade
1/2 grön
chili
pinjenötter
1 ask
cocktailtomater
1 rödlök
olivolja
Gurka
citron
flingsalt
2, 5 dl
grädde
1 msk
kycklingfond
2 msk
balsamvinäger
2 vitlöksklyftor,
pressade
175 grader
Finhacka vitlöken och blanda den med köttfärsen, grädde, ägg, oregano, salt och peppar. Smörj en ugnssäker form med lite olja eller smör och lägg i köttfärsblandningen. Forma blandningen till en limpa och skär en ca 2 cm bred skåra i mitten av den. Smula ner fetaosten i en skål, strimla de soltorkade tomaterna och lite grön chili (urkärnad) och blanda ner det med fetaosten. Fördela fetaostblandningen i skåran på köttfärslimpan. Slut igen skåran med köttfärs så att den täcks ordentligt. Strö på pinjenötter. Dela cocktailtomaterna i halvor och skär rödlöken i skivor, lägg dessa runt köttfärslimpan i formen och ringla lite olivolja över. Häll över lite salt och peppar på tomaterna. Grädda i ugnen i 25-30 min Blanda ihop sallad och skivad gurka i en skål. Pressa lite citron över och strö över lite flingsalt.
Inte speciellt grekiskt alls med andra ord, men gott. Eller i alla fall halvgrekisksallad. Vi är inte speciellt förtjusta i oliver här hemma, så det blev istället isbergssallad, körsbärstomater, gurka och rödlök som fick hålla Fetaosten sällskap tillsammans med lite svartpeppar, salt och italiensk salladsdressing
Salladmed stora röda tomater ochgrekisk fetaost. Eftersom jag bara lärt mig tycka om tomater under det senaste året så har jag aldrig ätit grekisksallad i Grekland
En lunchrestaurang som jag passerar på väg till jobbet skyltar med rubrikens grekiska frossa. Lite bättre blir de smaklösa vintertomaterna om de förses med en god kryddad och lite extra sötad vinägrett
För att köra vidare på sommartemat åt vi en rätt som är perfekt att äta en varm sommarkväll nämligen grekisksallad, idag serverade vi cevapcici till och tzatsiki, plus ett gott bröd
Servera med kycklingen och en sallad. Häll på olivolja och vinäger och smaka av med salt och peppar. Nu efter all julmat passar det bra med lite GI mat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.