1. Place
the flour and yeast in a large bowl and stir to combine. Add the olive oil, milk, water and mashed potato and mix with a spoon until the dough comes together. Season with a generous pinch of salt, then turn out onto a lightly floured surface and knead for 2–3 minutes or until smooth. If the dough is a bit dry, add a little more milk or water if needed; if it’s too wet, add a little extra flour. 2. Place in a lightly oiled bowl, cover the bowl with a damp tea towel and allow to rise at room temperature for 2 hours or until doubled in size. 3. Preheat the oven to 200°C and line a baking tray with baking paper. 4. Using lightly oiled hands, place the dough on the prepared tray and gently stretch into a rectangle about 1-cm thick. Use your fingers to create small divets all over the dough to catch the juices. Top with halved or whole cherry tomatoes, dried oregano, salt and a little extra olive oil and bake for 20–25 minutes or until golden and puffed. Silvia Colloca shares her Italian family secrets in the brand-new second-season of Cook like an Italian.
Focaccia med körsbärstomater och basilika. Rosmarinfocaccia. Oliv- och fänkålsfocaccia. Rödlöksfocaccia. 11 sats focacciadeg (se grundrecept). 1Grundrecept focaccia 25 g färsk jäst, 1/2 pkt 3 dl ljummet vatten 0,5 dl olivolja 2 msk honung 1 msk flingsalt 7 dl vetemjöl special Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning. 1Focaccia med körsbärstomater och basilika 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 250 g körsbärstomater på kvist 250 g gula cocktailtomater 1 kruka färsk basilika Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning. 1Rosmarinfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 4 kvistar färsk rosmarin Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning. 1Oliv- och fänkålsfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 200 g svarta oliver 2 msk fänkålsfrön. 1Rödlöksfocaccia 1 sats focacciadeg (se grundrecept) 3 rödlökar Olivolja och flingsalt till plåten och utbakningFocaccia, grundrecept
Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd som kommer från Ligurien där vi var i somras bland annat och vandrade mellan byarna i Cinque Terra, men man kan faktiskt äta det lite överallt och även förstås hemma
Sist vi var hos syrran, så hade hon bakat focaccia med soltorkade tomater, fetaost och färska örter. Ikväll har vi bjudit hem min sambos syster och hennes underbara 1 månaders baby Tova och då bakade jag en plåt med focaccia
Focaccian går att variera den i det oändliga med olika toppingar. Har du på klassik focaccia topping, som tomat, rödlök eller rosmarin så får du ett riktigt gott italienskt bröd
Smula ner jästen i en degbunke. Späd med ljummen mjölk och vatten och rör om så att jästen löser sig. Till sätt olja, salt och de båda mjölsorterna och arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.