1 färsk
kyckling på drygt 1 kg 3 msk färsk timjan 2 citroner (ekologiska) 1 äpple (kan uteslutas) 1 gul lök 3 solovitlökar 1-2 morötter 2 tsk citronpeppar
1½ tsk
salt
½ tsk
chiliflakes
½ dl
soja 1-2 tsk flytande honung
2 msk
vatten
30 min
Skölj av kycklingen och torka torr. Skär citronerna i mindre bitar, hacka lök och vitlök, skär morötterna i 0.5 cm stora bitar. Blanda alla grönsaker i en skål och strö över ca 1 msk timjan och lite salt och peppar. Fyll kycklingen med grönsaksblandningen, lägg kycklingen i lergrytan och lägg dom grönsaker som du har kvar runt om kring kycklingen. Pensla kycklingen med sojablandningen och krydda med salt, peppar och timajn. Lägg på locket och ställ in lergrytan i kall ugn, i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och stek kycklingen i ca 1½ timme. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingen och kontrollera att klar köttsaft sipprar ut.
Lägg ivitlöksklyftor, citronklyftor och strö över timjan (en del repad och en del hela kvistar). Det kanske inte är alla som tycker det likaterapeutiskt att stycka kyckling som jag, och i så fall rekommenderar jag att blanda kycklingfilé med kycklinglår (båda gärna med skinn) istället för att ta hela kycklingar
0,5 kruka färsk timjan 100 g smör, rumstempererat 3 klyfta vitlök, rivna 1 citron, zest och saft 1 hel kyckling (à ca 1300 g) salt peppar. 1Potatispuré900 g mjöligpotatis, skalad (t ex King Edward eller mandelpotatis) 3 dl mjölk 50 g smör, rumstempererat 1 msk honung, flytande 1 msk dijonsenap 250 g haricots verts, tillservering
På något sätt så förknippar jag denna rätt med Italien, kanske för att dem har mycket citron, eller att jag fått för mig att man äter mycket helgrilladekycklingariItalien främst Toscana, att den funkar så himla bra med vin, att den känns rustik osv
Jag kan inte nog poängtera valet av kycklingtill denna rätt, där köttet spelar huvudrollen. Här kommer ännu ett recept med inspiration från The LittleParisKitchen
Lägg kycklingeni en ugnsfast form, pensla olivolja på bitarna, pressa över citronen (släng med det tomma skalet för ytterligarelite smak), strö över salt, peppar och örter
Idagfick det blikyckling, citron, vitlök och timjani maten… är detta Grekiskt. Egentligen så vet jag inte varför detta skulle vara Grekisk mat, men kyckling och citron, oliver och vitlök det känns Grekiskt
Den enkla såsen får en smakkick av citron som steks (eller grillas) ganska hårt innan den pressas över kyckling och även den rostade potatisen om man så vill
Timjan. - kycklingblir bara mer och mer populärt och går att varieraioändlighet. Det här receptet har haft flest visningar av alla minainlägg under åren
Timjan. - kycklingblir bara mer och mer populärt och går att varieraioändlighet. Det här receptet har haft flest visningar av alla minainlägg under åren
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.