Älskar brödkakor som man kan köpa i affären och vad passar då inte bättre än att baka lite egna. Brödkakor4 stycken25 g jäst1 l mjölk0,5 msk salt10 dl grahamsmjöl (600 gram)12 dl vetemjöl (700 gram), jag tog special50 g smör, smält, fast jag tog rumsvarmtGör så här
Kavla ut till åtta brödkakor. Ingredienser för 8 brödkakor2 pkt jäst1 liter mjölk150 g smör2 tsk bakpulver3 msk socker3 msk farinsocker2 äggulor3 dl dinkel, fullkorn2 dl havregryn18-20 dl manitoba cream eller vetemjöl special2 tsk saltGör så härSmula jästen i en bunke. (Jag gjorde 4 brödkakor, 10 frallor och 1 tekakor istället)Tag ut en rund cirkel i mitten på brödkakorna och picka dom
Värm mjölken och oljan till 37 grader och lös upp lite av jästen i spadet häll i resten av vätskan samt de avsvalnade havregrynen, sirapen, salt och brödkryddor gör en deg med antingen enbart rågsikt eller 50/50rågsikt och vetemjöl arbeta till en ej för fast deg låt äsa i 30 min baka därefter ut brödkakor i storlek att det går 2 på vare plåt (mjöla plåten eller använd bakplåtspapper) nagga brödkakorna med en gaffel och låt jäsa på plåten i 15 min grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter tills de fått gyllene färg
Antingen gör man sex stora eller tolv små brödkakor. 6/12 brödkakor. 6/12 brödkakor. Detta är ett bröd bakat på jäst, barnsligt goda nygräddade och den nybakta doften sprider sig i hela huset
Ingredienser 1 port 2 port 3 port 4 port 5 port 6 port 7 port 8 port 9 port 10 port 11 port 12 port 50 g smör 50 g Jäst 5 dl mjölk (3 %) 1 tsk salt 1 msk Ljus sirap 12 dl Vetemjöl
Det ser kanske lite tråkigt ut när de är lite "jultema" på bilden med de här brödkakorna va så goda så måste dela med mig av de receptet igen nu när jag kör en "bröd-månad" här på bloggen
Nybakad kake som står och svalnar. Här kommer ett utlovat recept på en variant av Värmländsk kake. Det finns inga recept samtidigt som det så klart finns lika många recept som det finns farmorar och mormorar
Ah, vad skönt det är att bara koppla av ibland. Idag har vi haft en alv slödag. Började med min pepparkaks banan frozen yoghurt ( recept på bloggen) toppat med paulun granola och smörgåsfrukost ( brukar piffa till helgfrukosten) och fortsatte sedan med ett lugnt, och jag menar lugnt spinningpass
Söndag igen och den här dagen har jag hunnit med att åka in till stan ett par gånger. Först tog jag cykeln in 2 mil tur och retur för att köpa en gasbrännare, ni vet sån man bränner tex socker med
Baka ut degen till två runda, lite platta brödkakor (typ hålkakor fast något tjockare). 50 g jäst4 dl laktosfri mjölk (eller solhavre om det ska vara helt mjölkfritt)1 msk fiberhusk100 g smält mjölkfritt margarin1 tsk salt0,5 dl brun farin (eller mörk sirap)3 dl glutenfri finmix3 dl glutenfri grovmixSmula jästen i en bunke
Vid gräddningen så körde jag in brödkakorna med spade direkt på bakstenen, vilket funkade utmärkt – flippade dem efter halva tiden så att det blev jämn gräddning
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.