Oppskrifter

  • 9 Recept
Matoppskrifter

Bannock (glödkakor)

Rör ihop och knåda degen. Platta ut till en tunn kaka. Stek kakan i en stekpanna, vänd den ofta. 2 dl vetemjöl

Samekakor

Blanda som till en vanlig vetedeg. Låt jäsa i bunke. Dela degen i 8 bitar och gör runda bullar. Kavla ut eftersom till runda kakor

Souvascarpaccio med lingonchutney

Hacka löken och fräs den i smör, tillsätt sockret och bryn en halv minut. Tillsätt lingon och balsamvinäger och låt småputtra ca en halvtimme

Gáhkkos

Smölt smöret och tillsätt mjölken värm till 37 C. Rör ner jäst, sirap , socker och salt. Tillsätt graham, rågsikt och hjorthornsalt

Samisk ärtsoppa

Rensa och skölj ärterna. Borsta det torkade köttet och skär det i småbitar. Bölötlägg tillsammans 1 l vatten över natten

Lapplänningen - Landskapsdrink

Fyll ett glas till hälften med krossad is. Lägg hjortonen på isen. Häll i konjak, likör, dricka och fruktsoda

Vahkaa Renlägg

Låt renläggen koka upp i vatten och salt, häll bort vattnet. Koka läggen i nytt vatten med salt, lök och kryddor i ca 2 tim

Lappkok

Slaksidorna styckas i lämpliga portionsbitar samt läggs i en stor kastrull med vatten för kokning. Grovsalt tillsätts i lämplig mängd vilken bedöms vid avsmakning av buljongen

Gahkku, glödkaka - samiskt tunnbröd

Bild från Färskt bröd är en bristvara ombord. En liggedag ute på en fin ö kan man baka. Det här är ett recept utprovat, i varianter,  sedan generationer av samer