Persisk mat har många härliga smaker och för oss svenskar oväntade ingredienser. Nigella är ju förstås brittisk, men i hennes kokbok "Nigellas sommarmat" hittade jag ett recept på Fattoush som har blivit lite av en favoritsommarsallad
Baba Ganoush (aubergineröra)2 st. auberginer1 vitlöksklyfta (eller 2 om man gillar vitlök mycket)1 msk tahini (sesampasta, finns på ica)2 msk citronsaft2 msk olivoljasalt & pepparDela auberginerna på mitten och smörj dom med lite olja, lägg dom på en plåt och grilla i mitten av ugnen ca
Jag är ovanligt förtjust i libanesiskmat, så jag kan mycket väl tänka mig lite meze. Tabbouli300 g bladpersilja3 medelstora tomater½ medelstor gul lök1 tsk salt1 dl olivolja1 dl pressad citron3 msk bulgur½ tsk chilipulver½ tsk summak (syrlig orientalisk krydda)Hacka persilja, tomater och lök fint. 3 medelstora tomater
Kör kikärtorna i en matberedare tills de blivit finfördelade (se bilden). Till detta blev det libabröd, går givetvis bra med pitabröd också, tomat, gurka, sallat, rödlök och fetaost
Blanda salladslök, gurka, tomater, persilja, mynta och vitlöken i en skål. 2 pitabröd 3 salladslökar, skivade 1 gurka, skalad och hackad 2 tomater, hackade 1 knippa bladpersilja, hackad 1 knippa mynta, hackad 1 vitlöksklyfta, finhackad 6-8 msk olivolja 2-4 msk citronsaft havssalt (vi kör alltid med vanligt salt) 1/2 tsk sumak Skär kycklingfiléerna på tvären men inte helt igenom, platta till filéerna. 2 tomater
För att nå det äkta Libanesisk bröd. Blanda ingredienserna tillsammans, arbeta ihop degen. använd handflatan och pressa degen med rörelser brot från dig tills den är slät