Touchoftaste
Touchoftaste
Touchoftaste
Kom igen Matsverige, nu lyfter vi smaken - Vi står för recepten, du står för matlagningen!
Mustiga grytor i fem enkla steg

Mustiga grytor i fem enkla steg

Det bästa med hösten är att man äntligen får tända ljus, vara inne med gott samvete och laga mustiga grytor igen. Följ bara dom här enkla tipsen så kan du lägga dig i badkaret, eller läsa en god bok, medan maten lagar sig själv.

1. Rätt kött

När du ska göra en gryta är kvaliteten på köttet det mest avgörande. Ett tips är att skippa de färdigstyckade grytbitarna. Köp istället en stor, fin bit kött med ordentligt med insprängt fett och skär i tärningar själv. En bit fint marmorerad högrev är jättebra.

2. Hot, hot, hot!

Se till att köttet inte kommer direkt från kylen utan är rumstempererat. Bryn sedan bitarna i en ordentligt het panna i olja och när köttet har fått fin färg adderar du en klick smör för smakens skull. Lägg inte i för mycket kött i pannan på samma gång och låt köttet ligga en stund i pannan tills det fått fin färg utan att röra om. Rör du runt för mycket börjar köttet koka och det blir segt. 3. Låt det sjuda och skumma När köttet är ordentligt brynt är det dags att addera vätska till grytan, sjuda upp och skumma av den. Att skumma ger en klar och fin buljong att jobba vidare med. Vänta med att lägga i kryddor, grönsaker och andra smaksättare tills efter du skummat.

När det kommer till kryddor finns det några givna grytklassiker (lagerblad, vitpeppar, timjan, kryddpeppar etc.). Vill du inte ha med kryddorna vid servering är ett tips att låta dem koka med i grytan i en tesil.När rätt smak uppnåtts från kryddorna är de enkla att plocka upp.

4. Koppla av och gör något annat

När väl grytan småsjuder så klarar den sig själv. Och grytan ska just småsjuda, inte stormkoka. Då och då kan du lägga ner korsordet, dammsugaren eller vinglaset och ta en sväng förbi spisen, ta upp en bit kött och provsmaka. När köttet nästan trillar sönder är det dags att smaka av härligheten.

5. Den sista lilla touchen

Låt smaken lyfta till ännu högre höjder genom att smaka av med salt, peppar och en riktigt god fond på slutet. Det lockar fram varendaste liten smak som gömmer sig och ger grytan det där lilla extra. Om du önskar kan du också reda av grytan med vatten och vete- eller maizenamjöl. Sen är det bara att servera, njuta och suga i dig allt beröm. Och kom ihåg att gryta ofta blir ännu godare dagen efter!

Populära recept