Touchoftaste
Touchoftaste
Touchoftaste
Kom igen Matsverige, nu lyfter vi smaken - Vi står för recepten, du står för matlagningen!
FOND – ETT MULTIVERKTYG

FOND – ETT MULTIVERKTYG


För en kock är fonden ett av de viktigaste verktygen.

Våra fonder är utvecklade för att kunna vara ett hjälpande verktyg till dig i köket. Fonden hjälper dig att sätta smak på alla dina maträtter. Det kan innebära att ibland startar du med fond och ibland slutar du med fond. Både i såsen, soppan, kalla rätter och till sommargrillen hjälper fonden dig att hitta rätt smakprofil. Vi vill visa fyra olika sätt att använda fonden på.


BLANDA SOM EN INGREDIENS

I vissa rätter kan fonderna få vara huvudpersonen. Fonden är med och skapar smakprofilen tillsammans med de andra ingredienserna. När man använder fond som en smaksättning så är det som vilken ingrediens som helst.


SMAKA AV PÅ SLUTET

Du har kanske märkt att i vissa maträtter så skulle du behöva den slutliga "finishen"? Då kan det vara svårt att veta hur man ska avsluta maträtten för att lyfta den och få den rätta fylligheten. Om du använder fonder mot slutet av matlagningen så sätter du en prägel på maträtten och tillför grundsmak (salt, surt, sött) och ger den en smakyttring.


ERSÄTTA/MIXA

Tycker inte du att det är rätt tråkigt att hacka lök och gråta? Och ibland så missar man ju på inköpslistan. Det bästa med våra fonder är att vi har tydliga smaker av ingredienser som till exempel kantarell, hummer, schalottenlök, enbär och rött vin. Du kan enkelt ersätta en ingrediens mot en av våra fonder. Du kan även mixa två olika fonder, till exempel kalvfond och schalottenlök. Spara saltet till sist eftersom våra fonder också innehåller salt.


BAS

Om du använder våra fonder från början av maträtten, som en bas, så kommer fonden hänga med din rätt länge. Marinera in fonden i köttet innan för att köttet ska få smak av fonden. Istället för att göra en fiskfond så har vi det färdigt.

DOSERING

* Ta 1,5 msk fond til 5 dl vätska om du vill späda fonden

* Du kan också bara droppa i direkt från flaskan. Börja att droppa i och smaka av med en matsked i taget och känns hur smaken lyfter

* Salta sparsamt eftersom det finns salt i fonden

* 1,5 msk fond har samma koncentration som en buljongtärning

Populära recept