Surdeg

  • 19 Recept

DURUM+ LEVAIN = GOTT

 . Levainen är färdig för att användas. Igår svängde jag ihop en deg med den tillsammans med durum & vete

Enklare levain med skållad råg

Vår nya levaindeg är helt enkelt en fördeg på surdeg, mjöl och vatten. Den senaste tiden har Gustav utvecklat en ny metod för hur vi gör våra levainbröd på Solhaga
Levain bräck

Levain bräck

Bakasurdeg. Källa. sePortioner. 20 stIngredienser. En fördeg (klicka för att gå till receptet)800g Manitoba cream460g vatten20 g havssalt Gör så här
Levain

Levain

Idag blev det nybakt Levainbröd till frukost. Sugen på att baka, titta in på receptet här
Enkel Levain - surdegsbröd

Enkel Levain - surdegsbröd

Jag ska baka vidare på min surdegsgrund. 100 g surdegsgrund. Tillsatt surdegen och allt mjöl och kör degen i 6 min. 100 g surdegsgrund
Levain frallor

Levain frallor

Tyvärr var inte surdegen lika levande igår som den är idag så brödet blev inte så bra som jag hade hoppats på men det fungerade i alla fall
Levain med rågsurdeg

Levain med rågsurdeg

Denna gång och för ovanlighetens skull, ett Levainbröd med rågsurdegsgrund. Levain är ju franska och betyder rätt och slätt "surdeg"
Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Levain vetesurdegsbröd "Knådfritt"

Surdegsbröd möglar inte nämnvärt utan torkar sig gamla. Hur får man tag i surdegskultur. När jag skapade min vetesurdegskultur så tog jag en klick av rågsurdegskulturen och rörde ut i vatten och vetemjöl i en burk
Levain - ett franskt surdegsbröd

Levain - ett franskt surdegsbröd

Ja, då var det dags för ytterligare ett surdegsbröd ☺. Levain är ju det franska ordet för surdeg så brödet är helt enkelt ett ljust surdegsbröd
Surdeg

Surdeg

Nu är surdegen på gång. Surdegsroten ser inte så aptitlig ut. Den är gjord på 100g (1dl) ljummet vatten och ca 40g (drygt en halv dl) rågmjöl som är ihopblandat
Surdeg

Surdeg

Jag och Linda tröttnade på att äta dåligt dyrt bröd från affären, så vi beslutade oss för att starta en surdeg
Surdegen dag två

Surdegen dag två

Som ni ser verkar surdegen arta sig. Satte i skeden och lät locket ligga kvar på glänt så bakterierna i surdegen så luft och ytterligare sällskap av de bakterier som finns i luften
Surdeg - grundrecept

Surdeg - grundrecept

Dags att göra surdeg så vi kan baka danskt rågbröd. Vispa ner mjöl och vatten i surdegen. Nu är surdegen klar
Surdeg på burk

Surdeg på burk

Igår bakades surdegsbröd här hemma. Jag hade nämligen köpt en sådan burk med surdeg. Receptet kommer kommer från Kronjäst och står på burken med surdeg, jag har bara ändrat lite lite grann
Hemmabakat surdeg!

Hemmabakat surdeg!

Jag har för första gången bakat surdeg här hemma och lyckats nåt så otroligt bra, att detta känns som jag kommer göra detta varje lördagshelg, när det vankas brödfrukost
Surdeg grundrecept

Surdeg grundrecept

Surdegen är bra för brödets struktur, smak och hållbarhet. En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma
Surdeg

Surdeg

Det senaste året har surdegsbröd varit på uppgång i olika medier. Det har blivit inne att baka sitt eget surdegsbröd och det har kommit ut flera nya böcker om brödbak och surdegsbak