Vår nya levaindeg är helt enkelt en fördeg på surdeg, mjöl och vatten. Den senaste tiden har Gustav utvecklat en ny metod för hur vi gör våra levainbröd på Solhaga
Surdegsbröd möglar inte nämnvärt utan torkar sig gamla. Hur får man tag i surdegskultur. När jag skapade min vetesurdegskultur så tog jag en klick av rågsurdegskulturen och rörde ut i vatten och vetemjöl i en burk
Nu är surdegen på gång. Surdegsroten ser inte så aptitlig ut. Den är gjord på 100g (1dl) ljummet vatten och ca 40g (drygt en halv dl) rågmjöl som är ihopblandat
Som ni ser verkar surdegen arta sig. Satte i skeden och lät locket ligga kvar på glänt så bakterierna i surdegen så luft och ytterligare sällskap av de bakterier som finns i luften
Igår bakades surdegsbröd här hemma. Jag hade nämligen köpt en sådan burk med surdeg. Receptet kommer kommer från Kronjäst och står på burken med surdeg, jag har bara ändrat lite lite grann
Jag har för första gången bakat surdeg här hemma och lyckats nåt så otroligt bra, att detta känns som jag kommer göra detta varje lördagshelg, när det vankas brödfrukost
Surdegen är bra för brödets struktur, smak och hållbarhet. En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma
Det senaste året har surdegsbröd varit på uppgång i olika medier. Det har blivit inne att baka sitt eget surdegsbröd och det har kommit ut flera nya böcker om brödbak och surdegsbak