Min vitkålsgratäng är ett av mina absolut mest sökta recept. Den är verkligen så supergod och passar till det mesta. Jag brukar så gott som alltid göra den som ett alternativ till potatisgratäng när vi grillar. Testa det om ni inte redan gjort det. Jag har ändrat lite i receptet, lagt till och dragit ifrån och nu senast gjorde jag en vitkål- och köttfärsgratäng. Det är ju så fiffigt med allt i ett liksom. Gratängen fick full pott här hemma och alla åt med god aptit, liten som stor. Självklart delar jag receptet med er :)
Vitkåls- och köttfärsgratäng
600 gr
nötfärs
2 liter
strimlad vitkål
1 gul
lök
några vitlöksklyftor
2 dl
matlagningsgrädde
200 gram
riven ost
salt, peppar och chiliflakes
Beskrivning
Bryn färsen, krydda på önskat sätt, ställ åt sidan.
Strimla ner kålen och hacka både gul och vit lök.
Bryn kålen och löken lätt så de vattnar av sig och blir mjuka.
Krydda med salt, peppar och chiliflakes.
Blanda ner köttfärsen i kålblandningen, häll över grädden och låt sjuda ihop ett par minuter.
Häll över kål- och köttfärsblandningen i en ugnssäker form och lägg på osten.
Grädda mitt i ugnen, 20-25 minuter på 225 grader.
Gratängen ska bubbla upp och få fin färg – sen är den färdig att avnjutas!
Lägg i löken, vitlöken och vitkålen och låt de fräsa med en stund. Peppra lite med grovmalen svartpeppar Rör om och låt allt puttra tills det att vitkålen börjar mjukna
Idag gjorde jag därför en stor gratäng medköttfärs och vitkål. Min frys brukar alltid innehålla lite "nödmat" som jag kan ta med till jobbet då det inte finns något nylagat i kylen
peppar,salt (chilikrydda eftersom jag gillar mat med sting). Stek köttfärsen och krydda och när den är ordentligt stekt så häller du i lök,krossade tomater och champinjoner
Det är kanske därför som vitkålsgratäng har blivit min nya favoriträtt. Nyskördad vitkål, kryddig köttfärs, lagrad ost, len grädde, mjukost med örter och rött rött vin
Detta är inget recept med exakta mått, utan ta så mycket vitkål och köttfärs som du anser blir lagom för dig och din familj och anpassa sedan de övriga ingredienserna efter det
diabetestypettlchf. blogg. se. Bloggen som alla typ 1 diabetiker borde läsa. I 15 år har jag vart offer för en stor skandal, nämligen kostråden för diabetiker typ 1
Lägg i grönsaksröran i botten på en ugnsfast form --> varva medköttfärs och riven ost --> avsluta med ett grönsakslager och riven ost på toppen --> ställ in i ugnen i ca 15 min
Fräs detta i en stor stekpanna utan att det tar färg, i rikligt med smör. I lördags hade vi ett par vänner över på en fika och vi pratade lite om mat då och kom just in på vitkålsgratäng
Kommer med ett tips till imorgon på en krämig Köttfärsgratäng. God kväll alla bloggläsare. Den är enkel att göra och tar inte lång tid att förbereda och tillaga
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.