Mjölkfritt margarin eller kokosolja (naturell om du ej vill ha smak) att klicka över gratängen
Beskrivning
Strimla vitkålen lagom stort med kniv eller med mandolin. Skala och skiva löken.
Sjud mjölken, lagerblad, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära, salt och vitpeppar i 10 minuter under lock. Plocka bort lagerbladen och rör ner senapen.
Varva kål och lök. Häll över mjölken och kryddorna, strö över ströbröd eller pofiber och avsluta med att hyvla margarin eller olja över gratängen. Grädda i ca 40 -45 timme på 200 grader*. Täck mot slutet om den börjar få för mycket färg.
*Tänk på att alla ugnar är olika.
lite matfett till att smörja formen med. För några år sedan provade vi den här kanongoda vegetariska varianten av Janssons frestelse och den är sedan dess ett givet inslag bland julmaten
De närmaste veckorna kommer jag att bomba medvegetarisk julinspiration. Janssonsmed den mjölig potatis blev bara mosig i mitten samtidigt som den inte blev nämnvärt mer krämig
Nu är ju jag ett stort fan av riktig Janssons frestelse med mycket ansjovis så jag vet inte om jag tycker att vegetariskJansson kan jämföras med den men en god grönsaksgratäng smaksatt med karaktäristiska ansjoviskryddor är det hur som helst
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.