Kanelbullar
Matilda
Matilda

Kanelbullar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl havremjölk
  • 50 g jäst eller 14 g torrjäst
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 13 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk kanel
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker

Beskrivning

    Recept ger 36 bullar.

    Färsk jäst:
    1. Värm havremjölken till 37°C (fingervarmt).

    2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma. Blanda sedan ner mjölet.

    Torrjäst:
    1. Blanda mjöl och jäst i en bunke och låt stå 10 min.

    2. Värm mjölken till 37°. Rör ner socker, kardemumma, salt och mjölk i mjölet. Klicka i smöret.

    3. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

    4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30-60 minuter.

    5. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 25x50 cm.

    6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred på degen. Rulla ihop rektanglarna från långsidan. Skär varje rulle i 16 bitar. Lägg med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar.

    7. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Vispa lätt upp ägget. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.

    8. Sätt ugnen på 225°. Grädda i mitten av ugnen 7-10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.