Dekoration - 100 g kokosflingor, hallon eller andra bär
Beskrivning
1. Sätt på ugnen på 175°. Smörj och bröa två formar med ca 15 cm i diameter (eller en stor form ca 20x30 cm)
2. Smält smöret och låt det sedan svalna.
3. I en bunke, blanda socker, muscovadosocker och äppelmos och rör sedan ner det avsvalnade smöret.
4. I en separat bunke, blanda sedan vaniljsocker, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och kardemumma.
5. I den tredje bunken, vispa kikärtsspadet hårt tills det är fast. Man ska kunna hålla bunken upp och ner.
6. Sikta sedan ner vetemjölsblandningen i den blöta sockerblandningen tills det precis går ihop.
7. Skala och riv morötterna och vänd ner dem i smeten.
8. Vänd försiktigt ner kikärtsfluffet i smeten för att behålla så mycket luft som möjligt.
9. Fördela smeten i formarna och grädda dem i 40-45 minuter. Använder du en stor form så kan gräddtiden vara mindre, håll koll med en sticka efter ca 35 minuter.
Frosting - smörkräm
1. Vispa smöret i ca 10 minuter tills det blir vitt och fluffigt.
2. Häll ner florsocker, lite i taget, medan du vispar.
3. Sist, häll ner det varma vattnet och valfri smaksättning. Justera konsistensen på smörkrämen genom att hälla i mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.
Montering (för tårtan)
När kakan är klar, låt den svalna helt innan monteringen. Skär sedan varje kaka på mitten för att få fyra runda kakor. Placera den första bottnen på ett tårtfat och bred ett tunt lager med smörkräm. Håll koll på mängden så att det räcker till att täcka tårtan sedan. Upprepa med resterande bottnar och avsluta med en övre halva med den skurna sidan neråt, så att det inte är så smuligt och så blir det en rundad topp. Täck sedan hela tårtan med smörkräm och pressa på kokosflingorna. Dekorera med mer smörkräm och bär.
Använde du en stor form så är det bara att bre på smörkrämen och strössla över kokosen.
Rör ner smörblandningen i bunken med torra ingredienser och rör samman till en jämn smet. Sänk sedan temperaturen till medelvärme och låt det sjuda i ca
Jag tänkte länge att jag ska göra en god morotskaka, men när jag kollade så var det oftast konstiga äggersättningar och frostingen innehöll oftast en vegansk cream cheese eller tofu
Kikärtspaj med broccoli, grönkål, soltorkade tomater och kalamata oliver. Veganskt,. Mosa den hårda tofu i bitar och blanda med soja, lönnsirap, salt, chiliflakes och peppar
Supergod, saftig morotskaka. 1 dl sötning (jag använde Björksocker, vanligt socker fungerar det med). 1 dl sötning (jag använde Björksocker, vanligt socker fungerar det med)
Enklaste, enklaste grönsaksbiffarna med bara några få ingredienser, som blir härligt krispiga eftersom dom vänds i ströbröd (eller panko som jag använde, som också är ett slags ströbröd men med större flingor)
Nu har jag gjort ett annat bakverk med kikärtsspad istället för ägg, nämligen brownie. I förra veckan berättade jag om min veganska kladdkaka som istället för ägg innehåller kikärtsspad
Naturligtvis kan ni ertsätta sötningsmedletmed socker. Klä en form med bakplåtspapper (jag använde en rund form med avtagbara kanter, cirka 21 cm/diametern) och häll i smeten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.