Jag fick den här kakan först i Frankrike för mer än 30 år sedan. Vi beställde kakan, tog den första biten, tittade på varandra ... och blev helt tysta.
Detta var utan tvekan den bästa chokladkakan vi någonsin smakat.
Efter mycket försök har jag lyckats återskapa receptet. Denna kaka är verkligen den bästa chokladkakan jag någonsin har ätit. Den är så mjuk och saftig att den smälter på tungan och chokladsmaken är god och rund samtidigt som den smakar av mycket läcker choklad. Det är lätt att göra också.
Du hittar den i boken Franciskas frestande kakor, tillsammans med receptet på resten av de allra bästa kakorna jag känner till.
Världens bästa chokladkaka
6-8
personer
4
ägg
75 g
Muscavadosocker eller mörkt rörsocker (brunt socker (brunt socker) kan också användas)
75 g
vanligt socker
100 g
smör
1,5 dl
vispad grädde *
400 g
bra mörk choklad - jag föredrar Odense 55%
50 g
vetemjöl
1 tsk
äkta vaniljextrakt eller frön från 1 vaniljböna
Lite socker för dekoration
Beskrivning
Förvärm ugnen till 190 grader varmluft. Eller 200 grader över och under värmen.
Smörj en fyrkantig form som är ca. 20 x 20 cm eller en fjäderform som är ca. 23 cm i diameter. Linja den med pergamentpapper.
Vispa ägg och socker tillsammans för hand.
Ta frön ur vaniljbönan. Lägg smör, vaniljfrön och vispad grädde i en kastrull. Värm tills blandningen bara börjar simma.
Ta bort pannan från värmen och tillsätt choklad. Rör om tills blandningen är jämn och chokladen är helt upplöst. Tillsätt äggblandningen och mjölet.
Håll smeten i formen.
Baka i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Kontrollera ofta!
Hela hemligheten med denna kaka är bakningstiden! Kontrollera därför redan efter ca. 20 minuter.
Kakan ska inte vara helt bakad. Det ska vara så kokt att ytan, sidorna och botten är fasta, men mitten måste fortfarande vara mjuk och flytande när du tar ut den ur ugnen.
Strö över pulveriserat socker.
Servera varm med vaniljglass eller färsk vispad grädde och färska hallon eller jordgubbar.
När jag under min gastronomiska resa fick smak för kvallité och riktigt god mat, fick lära mig vad riktigt goda smaker och vad gastronomi innebar, var jag bara 17 år och hade turen att få börja praktisera matlagning på Restaurang Svarta Börsen i Landskrona med ledning av Lasse Bogren och hans fru Brita Bogren Jo med bara ett T
Hej hej. Ni som följer bloggen vet att tårtor inte är det mest förekommande här… Det är förvisso rätt gott men det är väldigt tidskrävande och pillrigt så det är inte alltid tiden finns att fixa med sådant
När man blötlägger nötter och fröer väcks de till liv och från att ha varit torkade (sovande) så blir de levande och fulla med energi och livskraft – levande föda
Gör så här. Botten. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägg en efter en, rör ihop mellan varje ägg. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt den till föregående
Men det är tyvärr väldigt få som satsar något nämnvärt på själva brödet, utan i slutändan brukar hamburgaren få samsas med det klassiska sesambrödet från korvbrödsbagaren
Mins syster lagade igen, se här, VÄRLDENSbästa chokomäräng. Jag har verkligen börjat tycka om maräng. Nu talar jag om hemgjord maräng, inte de hårda sakerna de säljer i butiken, dom e yök
Här kommer en beskrivning på hur man lagar ris så som i Mellanöstern. Det kan tyckas vara lite omständigt de första gångerna, men efter hand lär man sig och det är verkligen värt det lilla extra jobbet
Ta pannan från plattan och rör i brödsmulor och de hackade aprikoserna. För vem vet bäst hur en kalkon ska fyllas och tillagas för att bli saftig om inte bästa Jamie Oliver
Till och med min mamma som är från Ungerns skulle blivit stolt hur jag fått till kryddor och smak. I helgen gjorde jag världensbästa gulasch i Crock Pot som blev en stor succé
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.