1 dl
purjolök, fint skivad (eg. inte med i receptet, men jag slängde i det ändå, gott!)
salt och peppar
4 tsk
margarin
1-2 msk
vetemjöl
1½ dl
mjölk
1½ dl
grädde
För Laktosfritt - Välj laktosfritt margarin, mjölk och grädde.
Beskrivning
1. Tina ett torskblock. Hårdkoka äggen och låt dem kallna i kallt vatten. Lägg det tinade fiskblocket i en ugnsfast form.
3. Smält margarin i kastrull, häll i purjolöken och låt den svettas lite. Stö över mjölet och rör om. Tillsätt all vätska på en gång. Koka upp under omrörning, krydda med salt och peppar efter smak. Tillsätt ärtorna.
3. Skala och skär äggen i små bitar (i äggskärare en gång på längden och en gång på tvären).
Rör försiktigt ner dem i såsen.
4. Häll såsen över torsken. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min på 200 grader (innertemperatur på 52-55 grader).
Servera med potatis i nån form, som mos, pressad eller kokt.
Servera fisken och äggsåsenmed kokt potatis. Tag upp fiskenmed hålslev och håll den varm. Vill gärna ha tips på goda och enkla fiskrätter då jag inte har så stor fantasi när det gäller fisk, vi äter oftast samma favoriter hela tiden
Jag serverade med pressad potatis och gröna ärtor. Skala och hacka dom och ställ dom åt sidan. Koka upp 5 dl vatten och en fiskbuljong. Lägg itorskimindrebitar och låt koka under lock i ca 3-5 minuter på svag värme. Vispaihop 1,5 msk vetemjöl med 3 dl mjölk och låt koka i 3 minuter. Ha i 2 msk hackad persilja och ta upp fisken ur vattnet och vänd ner i såsen eller om ni hellre vill ha den brevid. 3 minuter Ha. 2 msk hackad persilja och
Avsluta med ett lager potatis. Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager skivadpotatisi botten. LaxpuddingByt ut det skirade smöret mot en kall citroncrème för att få en sundare variant av denna rätt
Äggsåsenblirintesärskilt fräsch ikonsistensen om den fryses, däremot kan den förvaras ett par dagar i kylskåp för att senare värmas i kastrull eller microvågsugn
Ännu ett lyckat "kok-ihop" med få ingredienser och minimaltmed förberedelse. Skär fiskenimindrebitar och lägg i en litenugnsform, dvs så fiskenprecis täcker botten
Bacon passar bra ihopmedtorsk. Salta och peppra torsken. Blanda samman creme fraichen, grädden, senapen, baconen, gräslöken och smaka av med salt och citronpeppar
Avslutningsvis måste jag ju ändå erkänna att det blev riktigt gott medtorsk och äggsås. Det är på senare år som jag tvingatmig själv att äta mer fisk och torsken och jag har blivitriktigt bra kompisar
Det finns massor med god snabblagad mat som tex den här torskrätten som jag gör rätt så ofta. Med en bebis hängande över armen så måste det gå undan och inte vara allt för avancerat vilket ju förstås inte betyder att det inteblir gott
Ta upp med hålslev och låt rinna av på papper. En riktig gammal klassikeri det svenska husmansarkivet som är fantastiskt lätt att laga och dessutom förvinnande gott
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.