Tore Wretmans vitlöksgädda
karin.l.astrom
karin.l.astrom

Tore Wretmans vitlöksgädda

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1-1½ kilosgädda, (mindre om bara kroppen anrättas)
  • 20 vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 1 knippa persilja
  • flera kvistar timjan (eller 2 kryddmått torkad)
  • 1 dl balsamvinäger
  • några lagerblad
  • salt och peppar
  •  
  • Såsen
  • steksky
  • 1½-2 dl tjock grädde
  • 50 g smör

Beskrivning

    Efter idogt bläddrande i gamla mattidskrifter fann jag receptet. Jag hade markerat det med fem stjärnor av fem möjliga, och det visade sig vara en alldeles riktig värdering. Jag tänkte nu dela med mig av teorin (receptet) för det som i praktiken visade sig vara just så gudomligt gott som jag mindes det. Vem som är Tore torde inte vara förborgat för någon som nått mogen medelålder eller mer. Med hänsyn till eventuella yngre läsare bör jag väl nämna hans efternamn: Wretman.

    1-1½ kilosgädda, (mindre om bara kroppen anrättas)
    20 vitlöksklyftor
    50 g smör
    1 knippa persilja
    flera kvistar timjan (eller 2 kryddmått torkad)
    1 dl balsamvinäger
    några lagerblad
    salt och peppar
    Såsen:
    steksky
    1½-2 dl tjock grädde
    50 g smör

    Gäddan rensas och fjällas. Den gnids sedan in med salt.
    Vitöksklyftorna ansas, men det tunna skalet kan vara kvar.
    Gäddan fylls med vitlök och kryddor samt hälften av smöret. Den peppras sedan och ställs på "magen" i en trång, smörad form med resterande smör i flak över ryggen.
    Sätts in i 225 graders ugn och öses flitigt under 30-40 minuter.
    Efter ungefär halva tiden tillsätts balsamvinägern. Fortsatt ösning.
    När gäddan är stekt förs den över på varmt fat och hålls varm, medan såsen tillagas.
    Stekskyn silas och grädden tillsätts (men de bakade vitlöksklyftorna sparas som garnering). Reducera till ungefär hälften. Blanka av genom att vispa i smöret. Smaka av med salt och peppar.
    Servera med pressad potatis och en salladsblandning.
    Om du är någorlunda insatt i gäddans anatomi så är det inte så svårt att hjälpa de fåkunniga matgästerna med att eliminera benen.
    Och ett passande vitt vin till ett högst överkomligt pris är det genom åren alltid lika tillförlitliga Casal di Serra.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.