Torbjörns lammsmäcka med timjangräddsås och Lenas kungliga potatismos
Torbjörns Tips -om mat & vin
Torbjörns Tips -om mat & vin

Torbjörns lammsmäcka med timjangräddsås och Lenas kungliga potatismos

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Torbjörns lammsmäcka (6-8 pers)
  • 1 kg lammfärs
  • 1,5 medelstor gula lökar
  • 2 msk grovkrossade senapsfrön
  • 2 msk fransk senap
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 msk färsk hackad timjan
  • 2 tsk salt
  • Svartpeppar
  • Smör till stekning
  • **********************************
  • Timjangräddsås
  • 1 dl Rödvin
  • 3 dl Vispgrädde
  • 1 Oxbuljongtärning
  • 0,5 dl färsk hackad timjan
  • 1 msk kinesisk soja
  • Gör så här
  • **********************************
  • Lenas kungliga potatismos
  • 2 kg King Edward-potatis
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Beskrivning

    Torbjörns lammsmäcka (6-8 pers)

    1. Blanda ströbrödet med drygt hälften av grädden i en separat bunke, och låt svälla i tio minuter. Späd med vatten om det behövs.
    2. Tillsätt resten av ingredienserna utom grädden och blanda till en smet.
    3. Späd stegvis smeten med resten av grädden tills den har lagom konsistens. Det är lätt hänt att den blir för lös och svår att hantera i stekpannan. Du behöver i så fall inte använda all grädde.
    4. Forma till biffar i önskad storlek
    5. Stek dem i smör på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. Till minst 60 graders innertemperatur.
    6. Lägg biffarna på ett fat med folie över under tiden du gör såsen.
    **********************************

    Timjangräddsås

    1. Fräs ur stekpannan (déglacera) med rödvinet
    2. Tillsätt grädde, timjan och soja
    3. Smula i buljongtärningen
    4. Låt koka ihop
    **********************************

    Lenas kungliga potatismos

    1. Skala och koka potatisen i saltat vatten
    2. Slå av vattnet av potatisen
    3. Värm mjölken till ca 50 grader
    4. Klicka i smöret
    5. Salta och peppra lätt, krossa potatisen i kastrullen, med hjälp av elvisp.
    6. Blanda med elvispen
    7. Tillsätt nästan all mjölk
    8. Vispa moset, späd med resten av mjölken
    9. smaka av med salt och svartpeppar

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.