Torbjörns lammsmäcka med timjangräddsås och Lenas kungliga potatismos
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Torbjörns lammsmäcka (6-8 pers)
1 kg
lammfärs
1,5 medelstor
gula lökar
2 msk
grovkrossade senapsfrön
2 msk
fransk senap
2 pressade
vitlöksklyftor
3
ägg
2 dl
vispgrädde
0,5 dl
ströbröd
2 msk
färsk hackad timjan
2 tsk
salt
Svartpeppar
Smör till stekning
**********************************
Timjangräddsås
1 dl
Rödvin
3 dl
Vispgrädde
1
Oxbuljongtärning
0,5 dl
färsk hackad timjan
1 msk
kinesisk soja
Gör så här
**********************************
Lenas kungliga potatismos
2 kg
King Edward-potatis
4 dl
mjölk
50 gram
smör
Salt
Svartpeppar
Beskrivning
Torbjörns lammsmäcka (6-8 pers)
1. Blanda ströbrödet med drygt hälften av grädden i en separat bunke, och låt svälla i tio minuter. Späd med vatten om det behövs.
2. Tillsätt resten av ingredienserna utom grädden och blanda till en smet.
3. Späd stegvis smeten med resten av grädden tills den har lagom konsistens. Det är lätt hänt att den blir för lös och svår att hantera i stekpannan. Du behöver i så fall inte använda all grädde.
4. Forma till biffar i önskad storlek
5. Stek dem i smör på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. Till minst 60 graders innertemperatur.
6. Lägg biffarna på ett fat med folie över under tiden du gör såsen.
**********************************
Timjangräddsås
1. Fräs ur stekpannan (déglacera) med rödvinet
2. Tillsätt grädde, timjan och soja
3. Smula i buljongtärningen
4. Låt koka ihop
**********************************
Lenas kungliga potatismos
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten
2. Slå av vattnet av potatisen
3. Värm mjölken till ca 50 grader
4. Klicka i smöret
5. Salta och peppra lätt, krossa potatisen i kastrullen, med hjälp av elvisp.
6. Blanda med elvispen
7. Tillsätt nästan all mjölk
8. Vispa moset, späd med resten av mjölken
9. smaka av med salt och svartpeppar
Servera medpotatismosoch eventuellt mer av bostongurkan. Det går nog till ochmed att använda falukorv, genom att dela den på längden till exempel och sedan klicka blandningen ovanpå
Gör ett gott potatismosoch spritsa ut det (se bild). Lägg fisken i en ugnsfast form, skär skåror i fisken och lägg i gorgonzola, häll vinet över fisken samt pressa citron över, salta
Lägg i vitlöken tillsammans med den avrunna potatisen och mosa vitlöken med en gaffel. Koka potatisen under tiden enligt grundrecept, men lägg även i jordärtskockorna tillsammans med potatisen efter ett par minuter
Huvudnumret i det här inlägget är brysselkål och schalottenlök som bakas knaprigt i ugnen med ett bröd- och parmesanströssel, lite rosmarin och olivolja
Späd med grädde och ev vatten el mjölk, det ska inte vara för tunn som en sås utan en stuvning. Späd sedan med lite mjölk tills moset har en bra konsistens
Servera medLenaskungligapotatismos. Ställ in i ugnen och täck formen med ett bakplåtspapper. Lägg spättafiléerna dubbelvikta i en smord ungsform och salta över
Stek svampen tills vätskan gått ur den, och låt sedan lök, vitlök och mangold/spenat få fräsa med. Hittar man ingen mangold kan man ersätta den med färsk spenat, de används på samma sätt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.