Torbjörns spättafiléer i vitvinssås med räkor och champinjoner
Torbjörns Tips -om mat & vin
Torbjörns Tips -om mat & vin

Torbjörns spättafiléer i vitvinssås med räkor och champinjoner

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Ingredienser till 6 personer
  • 800 gram Spättafiléer utan skinn.
  • 2 dl Vitt vin (välj ett torrt gott vin).
  • 400 gram Färska champinjoner.
  • 250 gram Skalade räkor (Stora räkor i lake fungerar utmärkt).
  • 2 tärningar Fiskbuljong.
  • 2 dl vatten
  • 3 dl Vispgrädde.
  • 2 msk Hackad persilja.
  • 2 msk Vetemjöl till redning.
  • Smör att steka champinjonerna i.

Beskrivning

    1. Sätt ugnen på 175 grader
    2. Lägg spättafiléerna dubbelvikta i en smord ungsform och salta över.
    3. Häll över ca 0,5 dl vin
    4. Ställ in i ugnen och täck formen med ett bakplåtspapper.
    5. Låt stå i ugnen ca 15 minuter i 175 graders värme.
    6. Blanda vin, vatten och buljongtärningarna i en kastrull. Låt koka ner till hälften.
    7. Dela och stek champinjonerna med smör i en stekpanna till de får färg.
    8. Skaka ihop vetemjöl och lite vatten i en redningsbägare. (du kan använda beurre manié, knådat smör/vetemjöl istället om du vill)
    9. Tillsätt grädden samt spadet från fiskformen.
    10. Låt koka några minuter och späd med redningen till önskad konsistens.
    11. Häll den heta såsen över fisken och ställ in formen i ugnen 2-3 minuter till så att det blir riktigt varmt.
    12. Garnerna med champinjonerna, räkorna och persiljan.

    Servera med Lenas kungliga potatismos.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.