Tom kha-gai soppa– en fantastiskt god soppa med lagom hetta. Den är en uppskattad rätt i Thailand och soppan har Wichudaporn Chaiyasaeng lärt sig av sin mamma, recept ur Super tasty thai.
1 pinne
citrongräs, skuren i grova bitar och bankat
5 msk
matolja
5 skivor
galangalrot
1 lök,
gul, delad i 8 grova bitar
2
limeblad
2 korianderrötter,
lätt krossade
2 kycklingfiléer,
mycket tunt skivade snett tvärsöver
5 champinjoner,
klyftade
3 msk
kycklingfond, koncentrerad
2 burk
kokosmjölk, à 400 ml
1 lime,
klyftad
1 tsk
salt, eller efter smak
Till dekoration
2 koriander,
hackade kvistar samt några blad.
3 röda
chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 salladslök,
skivad
chilipasta i sojabönolja
Beskrivning

Thailändsk kycklingsoppa – Tom kha-gai
Gör så här
Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i citrongräs, galangalrot, lök, limeblad och korianderrötter och fräs i 1 minut på hög värme.
Lägg i kycklingen och champinjonerna och låt allt fräsa under omrörning tills kycklingen nästan är genomstekt. Tillsätt saltet samt kycklingfonden och låt fräsa lite till under omrörning. Sänk värmen till medelvärme och häll i kokosmjölken och låt det sjuda i ca 10 minuter.
Smaka av om det behövs lite mer salt eller fond. Sänk värmen ytterligare och pressa i lime lite i taget, smaka av tills du är nöjd.
Häll upp soppan i skålar (lämna kvar galangalskivorna samt korianderroten) och toppa med hackad koriander, chili och salladslök samt några hela blad koriander. Ringla över lite av oljan från burken med chilipasta.
Vad jag tyckte om den grejen kan ni läsa i det här inlägget, men en av de grejerna jag kanske mest tar med mig ifrån det är det här helt fantastiska receptet på en av mina favoriträtter – Pad Thai
Ingredienser Portioner. 4 250 g risnudlar 2 kycklingbuljongtärningar 1 vitlöksklyfta 1/2 påse salladslök (à 125 g) 2 morötter 1 röd paprika 4 kycklingfiléer 1 msk olja salt och peppar 4 ägg 1 lime 1 msk sweet chili 2 1/2 msk japansk soja 1 dl vatten Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Thai fisk soppa. Söndagen var jobbbg, höll på med tusen olika saker som tog hela dagen. Brukar ju ha denna dagen som en dag att komma ikapp hemma med allt som ska göras men får göra det en annan dag, funkar också
Det är inte “riktig” Pad thai, utan mer vår variant av det hela. Pad thai. Det var dags för födelsedagskalas och vi funderade länge på vad vi skulle laga
I detta recept har jag använt en påse Santa Marias woksås Phad Thai och den är helt okej. Jag tror dock att den är borta ur deras sortiment och ersatts av Phad thai sås på flaska
Låt vårrulledegen tina under fuktig handduk. Lägg glasnudlar i varmt vatten ca 15 min. Woka färsen till den är färdigtoch lägg sen ner grönsaker och tillsätt glasnudlar
Blötlägg nudlarna i varmt vatten tills dem mjuknat, låt sedan rinna av och ställ åt sidan. I en mortel, gör en pasta på vitlök, koriander stjälkar, röda chili och limeskal
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.