Taco med sötpotatis och lime
ribnell
ribnell

Taco med sötpotatis och lime

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Cashew- och bönröra
  • 400 g svarta bönor
  • 400 g stora vita bönor
  • 1 finhackad solovitlök, eller 2 klyftor vitlök
  • 1 dl cashewnötter, grovhackade
  • 2 tsk sambal oelek, eller harissa
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk oregano
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 lime
  • salt + svartpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • Tillbehör
  • 8 stycken mjuka minitortillas
  • koriander
  • vårlök
  • bladspenat
  • färska jalapenos
  • sesamfrön (svarta och vita)
  • gurka
  • Syrad rödlök
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 rödlök
  • Rostad sötpotatis
  • 2 små/medelstora sötpotatisar
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk rapsolja
  • flingsalt
  • Sesammajonnäs
  • 2 dl majonnäs (gör egen eller ta en god färdigvariant)
  • 2-4 tsk sesamolja
  • salt + svartpeppar
  • 1 msk rostade sesamfrön

Beskrivning

    Såhär gör du: hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna. Stek hastigt den finhackade vitlöken och vänd sedan i alla kryddor och låt de steka med i en minut eller så. Vänd i sambal och tomatpuré och stek ytterligare en halv minut. Vänd i de avsköljda, avrunna bönorna och rör runt. Låt steka i några minuter och smaka därefter av med salt, svartpeppar och limesaft efter smak. Avsluta med att vända i grovhackade cashewnötter. Om du tycker att bönröran är för okrämig, så ha bara i lite mer rapsolja. Klart!

    Koka upp vinäger, vatten och socker i en kastrull och rör runt tills att sockret har löst upp sig. Låt lagen svalna en aning. Skiva löken tunt, helst med en mandolin om du har en sådan hemma, och lägg sedan löken i en burk. Häll lagen över löken och låt den stå kallt i minst 30 minuter innan servering.


    Laga en egen majonnäs enligt recept ovan, eller köp färdig. Blanda med sesamolja, salt och svartpeppar och toppa med rostade sesamfrön.

    Sätt ugnen på 220 grader. Skala sötpotatisen och dela den i mindre kubliknande bitar. Pudra på med rikligt med rökt paprikapulver, salt och rapsolja. Rör runt ordentligt och lägg dem på i en ugnsfast form eller en bakplåtspappersklädd plåt. Låt stå i ugnen i 15-20 minuter tills att de har mjuknat. Hur länge de behöver stå i ugnen beror på hur stora bitar sötpotatis du har.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.