Svarta bönbollar med löksås
ribnell
ribnell

Svarta bönbollar med löksås

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Svarta bönbollar
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 ½ dl valnötter
  • 2 burkar svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
  • ½ dl havregryn
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk sojasås
  • 2 tsk senap
  • salt
  • svartpeppar
  • Löksås

  • 3 gula lökar, skivade
  • 5 dl växtbaserad grädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
  • 1 msk flytande grönsaksfond
  • 2 tsk mörk sojasås
  • salt
  • vitpeppar
  • riven muskotnöt
  • Till servering

  • kokt potatis
  • lingonsylt

Beskrivning

    Svarta bönbollar

    Fräs löken i lite olja tills den mjuknar.
Mixa valnötterna fint.
Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Häll ner i en matberedare tillsammans med havregryn, majsstärkelse, sojasås, senap, salt och peppar. Mixa till en hyfsat slät massa. Skrapa ner i en skål och blanda ner lök och valnötter. 
Rulla till bollar och stek gyllenbruna i lite rapsolja.

    Löksås
    Skiva de gula lökarna och stek dem gyllenbruna i lite olja. De ska få ordentligt med färg, mjukna och bli lätt transparenta. Det kan ta upp till 15 minuter.
Häll på grädde, majsstärkelse utrört i vattnet, grönsaksfond och sojasås. Krydda med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Låt puttra på i några minuter tills såsen har tjocknat

Servera bönbollarna tillsammans med löksås, kokt potatis och lingonsylt.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.