5 dl
växtbaserad grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk
majsstärkelse + 1 msk vatten
1 msk
flytande grönsaksfond
2 tsk
mörk sojasås
salt
vitpeppar
riven muskotnöt
Till servering
kokt potatis
lingonsylt
Beskrivning
Svarta bönbollar
Fräs löken i lite olja tills den mjuknar. Mixa valnötterna fint. Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Häll ner i en matberedare tillsammans med havregryn, majsstärkelse, sojasås, senap, salt och peppar. Mixa till en hyfsat slät massa. Skrapa ner i en skål och blanda ner lök och valnötter. Rulla till bollar och stek gyllenbruna i lite rapsolja.
Löksås
Skiva de gula lökarna och stek dem gyllenbruna i lite olja. De ska få ordentligt med färg, mjukna och bli lätt transparenta. Det kan ta upp till 15 minuter. Häll på grädde, majsstärkelse utrört i vattnet, grönsaksfond och sojasås. Krydda med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Låt puttra på i några minuter tills såsen har tjocknat Servera bönbollarna tillsammans med löksås, kokt potatis och lingonsylt.
Skölj av bönorna och lägg dem i en matberedare tillsammans med den kokta pastan. Servera med pasta och tomatsås eller varför inte med potatismos, sås och lingonsylt
Den svarta goda trumpetsvampen. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar. I år har jag haft lyckan att hitta den här delikatessen vid två tillfällen och det tillhör inte till vanligheterna där jag bor
Smaka av med salt, spiskummin och cayennepeppar. Stek lök och vitlök i en stekpanna i några minuter, tillsätt svarta bönor och finhackad jalapeno och stek lite till
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.