Valfri mängd skogssvamp (vad du kan få tag på, jag använde kantereller, trattkantareller och blomkålssvamp)
2 dl
matlagningsgrädde
1
äggula
2 dl
riven parmesanost
salt och peppar
timjan
Beskrivning
Koka upp 2 buljongtärningar och ca 1 liter vatten ( till 4 dl ris, annars ökar du på vattenmängden om du vill göra fler portioner)
Lägg svampen i torr stekpanna, låt vätskan koka bort, tillsätt sen lite smör och bryn svampen. Krydda med salt, peppar och timjan . Lägg sen svampen åt sidan så länge.
Fräs riset och finhackad lök i lite smör och olja till dess att det blir lite blankt och genomskinligt.
Späd sen riset med buljong, lite i taget under omrörning.När du rör i riset frigörs stärkelsen och du får den där krämigheten vi vill åt. Tänk på att sänka värmen, precis som när du kokar vanligt ris. Det ska bara småputtra.
Under tiden riset puttrar kan du fixa till ost och gräddröran som ska i på slutet men glöm inte att röra i riset då och då.
Blanda ca 2 dl matlagningsgrädde med 1 äggula och grovriven parmesan efter smak och behag, ganska mycket alltså . Spara lite till att ha uppe på när du serverar.
Sen är det bara att späda med buljong och röra tills du är nöjd med risets konsistens. Brukar ta ca 20 minuter.
Låt buljongen puttra in ordentligt innan du häller på grädd/ostblandningen.
Rör om allt och låt osten smälta in ordentligt.
Smaka av med mer salt, peppar och timjan om det behövs.
Späd med mer buljong om det känns stabbigt.
Hellre lite lös när du serverar den för den efterdrar lite när du tar den av plattan och den svalnar lite.
Dekorera med lite riven parmesan, lite extra svar eller färsk timjan.
Han stod med skorna på när jag öppnade ytterdörren, och sen försvann han iväg till sin syster. Ja, men då kommer här ett litet tips på en lättlagad och krämig svamprisotto - varför inte till morgondagens lunch exmeplevis
Smaka av med en liten dutt curry (smakförhöjare till svampen. Har du ett gäng svampar kvar så är det ju en klassiker att göra en riktigt god och krämig svamprisotto
Svamprisottomed kyckling, en härligt krämig och smakrik risotto med både champinjoner och brun shimejisvamp, kokt i en kycklingbuljong och smaksatt med svartpeppar, timjan och salt
Stek i olivolja tillsammans med krossad vitlök. Smaka av med salt, peppar. Ingredienser. 3 schalottenlökar3 msk olivolja3 dl avorioris8 dl hönsbuljong450 g kantareller1 dl vispgrädde30 g parmesanostsalt och peppar600 g kycklingfilé2 vitlöksklyftor1 msk olivoljasalt och pepparPersilja
Ingredienser Portioner. 4 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond) 1 gul lök 1 msk olja 3 dl arborioris 130 g svamp - och tryffelcrème 1 dl riven prästost Portabello 200 g portabellosvamp 1 msk olja 1 msk smör 1 vitlöksklyfta salt peppar 150 g haricots verts 65 g mâchesallad Lägg till i inköpslistan
Vi var ett gäng som lagade risotto med duktiga kockar på MittKökMässan för ett par år sedan och vi blev påminda om att riset ska ha en liten kärna i mitten, späda mycket med buljong så att risotton nästan rinner och att det ska vara smak av både syra och sälta
Tillsätt tinad svamp och späd med vin och buljong i omgångar. Fräs lök och ris sakta i en tjockbottnad gryta med 2 msk smör, tills löken är genomskinlig
4 dl carnaroliris 200 g kantareller 100 g skogschampinjoner 10 g torkade trattkantareller 3 dl vitt vin 1,2 l hönsbuljong 1 schalottenlök, finhackad 2 klyfta vitlök, finhackade 100 g parmesanost, riven 50 g smör smör, till stekning salt peppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.