Svamprisotto med skogssvamp
Vardagens guldkorn
Vardagens guldkorn

Svamprisotto med skogssvamp

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 l svampbuljong ( Vatten och 2 tärningar)
  • 4 dl risottoris
  • 2 hackade schalottenlökar
  • olja och smör till stekning
  • Valfri mängd skogssvamp (vad du kan få tag på, jag använde kantereller, trattkantareller och blomkålssvamp)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 äggula
  • 2 dl riven parmesanost
  • salt och peppar
  • timjan

Beskrivning

    Koka upp 2 buljongtärningar och ca 1 liter vatten ( till 4 dl ris, annars ökar du på vattenmängden om du vill göra fler portioner)

    Lägg svampen i torr stekpanna, låt vätskan koka bort, tillsätt sen lite smör och bryn svampen. Krydda med salt, peppar och timjan . Lägg sen svampen åt sidan så länge.

    Fräs riset och finhackad lök i lite smör och olja till dess att det blir lite blankt och genomskinligt.

    Späd sen riset med buljong, lite i taget under omrörning.När du rör i riset frigörs stärkelsen och du får den där krämigheten vi vill åt. Tänk på att sänka värmen, precis som när du kokar vanligt ris. Det ska bara småputtra.

    Under tiden riset puttrar kan du fixa till ost och gräddröran som ska i på slutet men glöm inte att röra i riset då och då.

    Blanda ca 2 dl matlagningsgrädde med 1 äggula och grovriven parmesan efter smak och behag, ganska mycket alltså . Spara lite till att ha uppe på när du serverar.

    Sen är det bara att späda med buljong och röra tills du är nöjd med risets konsistens. Brukar ta ca 20 minuter.

    Låt buljongen puttra in ordentligt innan du häller på grädd/ostblandningen.
    Rör om allt och låt osten smälta in ordentligt.

    Smaka av med mer salt, peppar och timjan om det behövs.
    Späd med mer buljong om det känns stabbigt.
    Hellre lite lös när du serverar den för den efterdrar lite när du tar den av plattan och den svalnar lite.

    Dekorera med lite riven parmesan, lite extra svar eller färsk timjan.

    Servera gärna med ett gott vitlöksbröd

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.