Surdegsbröd
Matilda
Matilda

Surdegsbröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Surdegsstarter
  • 35  g  surdegskultur av råg eller vete
  • 110  g  vetemjöl
  • 115  g  ljummet vatten
  • Deg
  • 250  g  surdegstarter
  • 830  g vetemjöl special
  • 170  g  grahamsmjöl/rågmjöl
  • 740  g  ljummet vatten
  • Second Mix
  • 24  g  salt
  • 50  g  vatten

Beskrivning

    Surdegsstart 23.00 innan bakning nästa dag

    Blanda till en tjock pannkaksmet. Låt stå övertäckt i varm rumstemperatur tills du vaknar. Den ska ha bubblat upp ordentligt nästa dag.

    Deg
    Blanda med händerna en lös deg av surdegstartern, mjöl och vatten.
    Låt degen ligga och gå upp i ”autolys” i 40 min (mjölet äter upp vätskan).

    Second Mix
    Tillsätt salt och vatten. Arbeta och dra degen elastisk i degbunken med händerna. Brukar vara ett par 6-7 varv upp och ner. Olja in en plastlåda lätt med matolja i botten och sidorna. Häll över degen i plastlådam och låt jäsa övertäckt i 35 minuter.

    Bulka (detta gör degen elastisk och luftig)
    Dra degen och vik in alla fyra ändarna mot mitten. Upprepa proceduren 5 gånger med 30 minuter mellanrum.

    Shape och gonatt
    Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i 2, forma med lätt hand till 2 runda degar, jäs/låt vila övertäckt på bänken i ca 35min.

    Sista shaping
    Här kan man ta hjälp av ytterst lite mjöl på bakbordet. Vik degen och forma till 2 st runda fina degämnen. Lägg upp i mjölade jäskorgar – sätt in i kylen lägg på en ”filt” och säg gonatt.

    Gomorron & Grädda
    Ta ut och låt bröden stå i rumstemperatur i 40 minuter innan gräddning.

    Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in 2 bakplåtar 1 för bröden och en för hett vatten/ångeffekt så man får en härlig skorpa.

    Stjälp upp bröden på bakplåtspapper och snitta dem med ett rakblad lite konstnärligt.

    Ta ut en varm plåt och kasa över bröden snabbt, daska in dem i ugnen 10 minuter på högsta värme. Tillsätt cirka 1 dl vatten snabbt på den understa plåten (ånga bildas som ger brödet en extra skjuts uppåt) och stäng luckan.

    Sänk värmen till 225-230 grader och baka av i ytterligare 35-40 minuter till en frasig brun skorpa.

    Nu kommer det viktiga, låt brödet vila på ett galler efter bakning minst 30-40 min. Vet det är svårt, men annars finns risken att brödet pressas ihop när man skär det varmt!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.