Strikt LCHF: Fläskstek med rostad blomkålspuré och färsk skivad blomkål
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Strikt LCHF: Fläskstek med rostad blomkålspuré och färsk skivad blomkål

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 1 kg färskt sidfläsk med svål
  • fint salt
  • 2 tsk mortlade fänkålsfrön
  • 1 blomkålshuvud
  • 50 gram smör
  • salt
  • 4 vitlöksklyftor
  • salladslök

Beskrivning

    Börja med att skära bort svålen och försök behålla så mycket som möjligt av fettet.
    Skåra fettet och salta rikligt överallt samt i skårorna.
    Ställ in i ugnen på 125°C. Låt vara i 60min.
    Strö lite fänkålsfrön över steken och låt den stå inne 2-3 timmar till. Köttet ska helst bli så mört att det nästan faller sönder.
    Sista halvtimman ökas värmen till 225 grader och sätt på grillen. Det handlar om att ge fettet färg och göra det krispigt.

    Under tiden, stek ⅔ blomkålshuvud som delats i mindre buketter, på medelhög värme tills den blivit mjuk.
    Mot slutet tillsätts fint hackad vitlök som får steka med en stund.
    Blomkålen ska bli brun och nötaktig i smaken.
    Mixa den mjuka kålen med smör och saltar, men spara lite grann för dekoration.

    För att det ska bli lite olika konsistenser behåll den sista tredjedelen av blomkålshuvudet rå. Skiva den tunt och blanda med lite skivad lök och kanske lite citronsaft eller vinäger.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.