En vanlig pizzasallad får sin syrlighet av vinäger. Här är en variant där man i stället låter den naturliga mjölksyran göra jobbet. Det är mycket viktigt att massera kålen, det skyndar på fermenteringen. En liten slurk vinäger mot slutet gör att man får en god dubbel syra
Ingredienser. Snabbsyrad pizzasallad
10 –12
portioner
20
minuter
1 kg
vitkål eller spetskål
2 tsk
salt
1 ½ msk
strösocker
nymald svartpeppar efter smak
1 msk
matolja
1 tsk
rödvinsvinäger
½ tsk
torkad timjan (kan uteslutas)
Beskrivning
Snabbsyrad pizzasallad
1. Strimla kålen mycket fint med en vass kniv, mandolin, i en matberedare eller med en osthyvel. Strö över salt och socker. Krydda med svartpeppar. Knåda kålen i minst fem minuter med händerna. Fuska inte med detta.
2. Låt salladen vila i en bunke med ett fat som press, åtminstone i ett – men helst två dygn – i rumstemperatur. Så får den en lätt syrad smak. Rör några gånger under processen.
3. Efter två dygn, sätt till matolja, vinäger och timjan. Servera till pizza eller till nästan vilken varmrätt som helst.
Tips! Lägg salladen i en patentburk (med gummiring och klämma) och låt stå i kylen. Den kan förvaras så i minst en månad, och den blir bara mer syrlig och mjukare. Men se till att kålen ligger täckt av sin egen lag.
Pizzasallad på restaurang har aldrig varit någon favorit hos mig. Jag bestämde mig dock för att göra pizzasallad förra lördagen då vi hade några vänner över på spel och pizzakväll
Pizzasallad är bland det vanligaste som finns på alla salladsbord i Sverige. Att göra sig sin egna pizzasallad är både enkelt, billigt och den blir mycket godare och fräschare
När han besöker köket, av någon annan anledning än att äta, brukar han för det mesta plocka lite med disken, brygga kaffe, poppa mikropopcorn, riva morötter och göra sitt stora paradnummer, som är pizzasallad (vilket han för övrigt är jättebra på att göra)
Blanda kålen med finstrimlad lök och strimlad paprika i en bunke. Dressing. Koka upp olja, vinäger, vatten, socker, salt, peppar och oregano i en kastrull
I ett gammalt nummer av Mer Smak finns det ett helt gäng med recept från Falafelbaren i Stockholm, och när vi gjorde falafel förra veckan provade jag några av dem - bland annat den här snabbsyrade rödkålen som var alldeles perfekt som tillbehör
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.